Steeds meer bedrijven gaan de grens over. Om te groeien, om meerdere markten aan te boren of om de concurrentiepositie op peil te houden. Internationale bedrijven in Nederland zorgen voor maar liefst 40% van de banen. Ruime keuze dus, maar het werken voor een internationaal bedrijf verschilt van het werken voor een organisatie die maar in één land actief is. Welke verschillen maken het dat je juist moet kiezen voor een internationale speler?
1) Je hebt meer kans om door te groeien
Internationale bedrijven zijn constant bezig met ontwikkeling en het stimuleren van groei. Dit brengt veel kansen met zich mee voor de medewerkers. Een internationaal bedrijf groeit niet alleen in het aantal landen waarin zij opereert, maar ook in functies en afdelingen. Dit biedt kansen om mee te groeien met het bedrijf en jezelf te ontwikkelen, zowel horizontaal als verticaal. Takenpakketten en rollen kunnen snel worden uitgebreid en er zijn volop doorgroeimogelijkheden, ook voor projecten in andere landen. Veranderen je interesses, dan is de kans groot dat er een nieuwe passende functie voor jou binnen het bedrijf is. En hoe langer je voor het bedrijf werkt, hoe groter de voordelen. Medewerkers die meegroeien met het bedrijf en dus de waardes van het bedrijf kennen, worden vanzelfsprekend steeds belangrijker voor internationale bedrijven. En dit wordt beloond.
2) Investeren in training en ontwikkeling
Een internationaal bedrijf staat gelijk aan hogere budgetten. Niet alleen voor bijvoorbeeld marketing en productontwikkeling, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling. Om personeel te laten groeien en zo goed en efficiënt mogelijk te laten werken wordt er geld vrijgemaakt voor trainingen. En heb je zelf een idee voor een (avond)opleiding naast jouw baan die je verder zal helpen op de werkvloer? Met een goede onderbouwing is er een grote kans dat hiermee wordt ingestemd.
3) Het bedrijf is de facilitator
Werken voor een internationaal bedrijf betekent stabiliteit. Randzaken zijn goed geregeld, contracten zijn duidelijk en er is vaak sprake van goede aanvullende arbeidsvoorwaarden. Als medewerker heb je hierdoor geen andere dingen aan je hoofd dan het uitvoeren van jouw functie. Deze faciliterende rol die grote bedrijven op zich nemen, geeft rust. En nog twee leuke bijkomstigheden? Internationale organisaties gaan minder vaak failliet doordat vestigingen en landen elkaar compenseren én bieden vaak hogere lonen.
4) Je wordt niet in het diepe gegooid
Grote bedrijven hebben veel mensen in dienst van allerlei niveaus die samenwerken op verschillende afdelingen. Grote kans dat jij als nieuweling terecht komen tussen ervaren collega’s. In tegenstelling tot trial and error bij startups en kleinere bedrijven, kunnen zij jou alles vertellen over het reilen en zeilen binnen de organisatie, wat wel en niet werkt en specifieke kennis over jouw vakgebied. Ook wordt er vaak gewerkt met verschillende feedbackmomenten. Dit houdt je scherp.
5) Je bouwt aan een wereldwijd netwerk
Werken bij een bedrijf dat internationaal opereert biedt de kans om jouw netwerk te vergroten.
Jouw collega’s werken vanuit verschillende locaties en landen, waardoor jij nationale én internationale connecties kunt opbouwen. Via via is altijd iemand te vinden die jou verder kan helpen. Of het nu een specialistische werk-gerelateerde vraag is, een tip voor die internationale reis of als je ambities hebt voor een internationale carrière, een wereldwijd netwerk komt van pas.
6) Meer ideeën, meer creativiteit
Door de grote hoeveelheid collega’s in binnen en buitenland kom je in aanraking met verschillende culturele achtergronden. Je leert niet alleen veel over hun land, cultuur en omgangsvormen, maar steekt ook wat op over verschillende visies. Goed voor je eigen ontwikkeling, maar ook voor het bedrijf en jouw werk. Een omgeving waarin mensen verschillende ideeën en perspectieven hebben gelijk staat aan meer creativiteit en nieuwe inzichten.
Kortom, werken bij een internationaal bedrijf is een goede manier om meer te leren, jezelf te ontwikkelen, creativiteit te stimuleren én zorgt voor stabiliteit. Waar wacht je nog op?