Aandacht vasthouden in een wereld tjokvol prikkels: ga er maar eens aan staan. Van alle kanten komt informatie op je af: in digitale of papieren vorm, in beeld of geluid. Geen wonder dat ‘focus houden’ het streven is voor wie iets gedaan wil krijgen. Heel verstandig toch? Nou, niet altijd.
Positieve effecten
Afleiding blijkt ook positieve effecten te hebben, lees ik in een interessant interview in Psychologie Magazine. Aan het woord is neuropsychologe Roshan Cools. Haar visie is dat je focus ook moet kunnen loslaten, omdat je een boel mist als je je nooit impulsief gedraagt.
Want afleiding heeft ook positieve effecten, zoals flexibiliteit, creativiteit en nieuwsgierigheid. Haar advies is daarom om een balans te houden tussen controle (focus) en loslaten (flexibiliteit).
“Heel veel stress komt voort uit het onvermogen om op een gebalanceerde manier te kiezen wanneer je wel mentale moeite moet doen voor iets, en wanneer je dat moet loslaten.”
Cools’ stelling is dat het niet klopt dat voortdurende concentratie en focus ons het meeste opleveren. Wil je creatief denken – out of the box denken – dan heb je juist flexibiliteit nodig.
Zelf motivatie
Bovendien leidt heel veel focus uiteindelijk tot ‘mentale vermoeidheid’, al kun je je denkkracht wel weer opkrikken door jezelf te motiveren.
Sluit je dus niet helemaal af voor prikkels – anders zou je zomaar je eigen creativiteit en innovatie de nek om kunnen draaien.
Werk ze!