Er is nog steeds sprake van een enorm krappe arbeidsmarkt. Als werkgever moet je alles uit de kast trekken om aan voldoende personeel te komen. Tegelijkertijd moet je zorgen dat je huidig personeel weet te behouden. Dat is best een uitdaging, blijkt uit cijfers van het UWV die laten zien dat enorm veel mensen van baan veranderen. Werknemers kunnen steeds meer eisen stellen, zoals de vrijheid om hun werkleven zelf in te kunnen richten. Ze willen flexibiliteit en werken op een tijd én plek die bij hun past. De huidige marktdynamiek zet druk op werkgevers om aan deze eisen te voldoen. Wie in wil spelen op deze ontwikkelingen, moet buiten de gebaande paden treden en anders gaan kijken naar zijn personeelsbestand. Het gaat erom teams de flexibiliteit te bieden om op elke gewenste manier te werken, ook wel een Work in Any Way-strategie. Ik leg je uit hoe dit werkt en waar je rekening mee moet houden.
Goede voorbereiding is het halve werk
Een Work in Any Way-bedrijf word je niet over één nacht ijs. Zie het als een langetermijnstrategie voor personeelsbeheer en werknemersbetrokkenheid. Dit levert concurrentievoordeel op en stelt je in staat om de gekwalificeerde werknemers aan te trekken die je nodig hebt. Want wanneer je werknemers niet verplicht om op een bepaalde plaats of tijd te werken, nemen je kansen om het juiste talent te werven en aan te nemen enorm toe. Je kunt opnieuw nadenken over hoe je team samen gaat werken, wanneer ze werken en in welke landen je mensen wil aannemen. Dit vergt wel goede voorbereiding. Gaat het om full- of parttime remote personeel? Op welke termijn heb je deze personen nodig? Heb je mogelijk ambities om internationaal uit te breiden? Stel jezelf deze vragen en bepaal op basis van je antwoorden wat het beste plan van aanpak is en of je hierin ondersteuning nodig hebt van een expert.
Administratie op orde
Wanneer je besloten hebt wat de beste aanvliegroute is, ben je er nog niet. Er komt een hoop papierwerk kijken bij het worden van een Work in Any Way-bedrijf. Hoe ga je deze mensen werven én aannemen? Kun je dit zelf of heb je hulp nodig van een employer of record? Gaat het om personeel dat tijdelijk vanuit het buitenland wil werken of is er sprake van echt buitenlandse werknemers? Moet je hiervoor een eigen entiteit oprichten in het betreffende land? En is dit financieel ook de voordeligste optie? Vergeet ook lokale wet- en regelgeving niet, zoals minimum lonen en een verplicht aantal vakantiedagen waar personeel recht op heeft. Niet compliant zijn brengt enorme risico’s met zich mee. Naast een slechte reputatie als werkgever, heeft het mogelijk ook financiële gevolgen zoals boetes of het mislopen van investeringen. Dit zijn allemaal zaken die je vooraf goed op een rij moet hebben, wil je verrassingen voorkomen en risico’s verkleinen.
Investeer in de organisatiecultuur
Een ander onderwerp dat belangrijk is in iedere organisatie – Work in Any Way of niet – is de bedrijfscultuur. Vaak is men bij remote werken bang dat de bedrijfscultuur hieronder lijdt. Maar onthoud: een organisatiecultuur ontstaat niet door een voetbaltafel in de kantine neer te zeten. Continue persoonlijke aandacht en waardering zijn in ieder bedrijf belangrijk. Het vraagt om goede communicatie en vertrouwen onderling. Dat wil niet zeggen dat een Work in Any Way-bedrijf op dezelfde manier moet kijken naar organisatiecultuur dan een ‘normaal’ bedrijf, want je hebt te maken met geologische en technologische beperkingen waar je omheen moet werken. Dit vraagt om aandacht voor andere zaken. Via Teams zie je minder snel of iemand een off-day heeft dan wanneer diegene tegenover je zit op kantoor. Daarom is het bij remote personeel belangrijk om goed met elkaar in gesprek te blijven en ook onderwerpen als eenzaamheid regelmatig te bespreken. Idealiter zorg je er ook voor dat er altijd iemand van HR bereikbaar is in dezelfde tijdzone als je werknemer(s) en dat deze persoon ook dezelfde taal spreekt. Dit maakt het gemakkelijker om aan de bel te trekken wanneer dat nodig is.
Zakelijke kansen optimaal benutten
Een Work in Any Way-bedrijf worden betekent niet dat je je hele business moet omgooien of nooit meer ‘nee’ kunt verkopen aan medewerkers als ze met een verzoek voor remote werken bij je aankloppen. De stap is gemakkelijker te zetten dan velen denken. In essentie draait het erom dat zowel de behoefte van de business als de werknemers in balans zijn. Als je dit op een juiste manier doet, ben je in staat om zakelijke kansen optimaal te benutten. Niet alleen door het juiste talent aan je te binden, maar bijvoorbeeld ook door asynchroon te werken, waardoor personeel kan inloggen op momenten dat ze het meest productief zijn.
Denk vooraf goed na over de achterliggende strategie om een Work in Any Way-bedrijf te worden, wat hierbij komt kijken en of je hier hulp bij nodig hebt. Huur indien nodig experts in met kennis van zaken. Dit kan voor het hele proces, maar natuurlijk ook voor losse onderdelen. Denk aan het recruiten van personeel, het aannemen van personeel, een employer of record, het opzetten van een entiteit in een bepaald land, het beheren van de payroll of belastingadvies. Alleen met de juiste voorbereiding voorkom je verrassingen onderweg en ben jij in staat om je volledige businesspotentieel te benutten.