Werkgevers die de baas zijn over hoe, waar en wanneer iemand werkt? Dat lijkt sinds de coronacrisis tot het verleden te behoren. Voorheen konden, met name grote en gewilde werkgevers de regels bepalen. Afstudeerders stonden toch voor hen in de rij, ondanks het gebrek aan autonomie en een op de loer liggende burn-out.
Er was een tijd dat werknemers dit ‘accepteerden’, maar dat is niet langer het geval. De machtsbalans verschuift en werkgevers worden hierdoor gedwongen om beter na te denken over de manier waarop ze mensen aansturen. Waar moet je als werkgever rekening mee houden bij ‘het nieuwe werken’? Dat leg ik je graag uit.
Terug naar kantoor?
Bedrijven over de hele wereld hebben momenteel te maken met personeel dat niet meer fulltime op kantoor wil werken. Door de pandemie hebben ze gezien wat de voordelen zijn van thuiswerken en ze vinden het eigenlijk niet meer acceptabel als hun werkgever dat niet faciliteert. Waarschijnlijk mogen we over een tijdje weer vaker naar kantoor. Maar wil je personeel eigenlijk wel volledig terug naar kantoor? De verwachte weg terug naar ‘het oude normaal’ lijkt van de baan en werkgevers moeten hun plannen herzien.
Als werkgever kan je er dus niet zomaar van uitgaan dat je personeel volledig terug wil en is het belangrijk in te zien dat er grote veranderingen zijn geweest. Neem bijvoorbeeld de hiërarchie. Werkgevers kunnen vaak niet langer een ‘top-down’ benadering gebruiken. Het personeel heeft tijdens de pandemie kunnen proeven van toegenomen flexibiliteit en meer autonomie in hun werk- en privéleven en zal dit niet zomaar willen opgeven. Het is dus als werkgever belangrijk om in kaart te brengen hoe je personeel tegenover de terugkeer naar kantoor staat en waar hun behoeften liggen.
Niet minder, maar meer betrokkenheid
Uit ons recente wereldwijde onderzoek blijkt dat twee derde (65%) van de werknemers de flexibiliteit wil om zowel thuis als op kantoor te werken. Wat veel CEO’s vreesden blijkt helemaal niet zo te zijn: het bieden van flexibiliteit leidt niet tot minder betrokkenheid. Integendeel, het zorgt ervoor dat werknemers juist meer betrokken raken bij hun leidinggevenden doordat er vertrouwen is op de werkvloer. Luister als leidinggevende naar de behoeften van werknemers, zorg voor flexibiliteit in de werkomgeving en manage die goed.
Behoefte aan loopbaankansen
CEO’s zullen zich in toenemende mate gaan beseffen dat wanneer de werkomgeving niet bevalt, werknemers zullen vertrekken. Uit ons onderzoek blijkt bovendien dat loopbaanontwikkeling de grootste zorg is voor mensen onder de veertig, waarbij bijna de helft van hen hier de meeste waarde aan hecht (49%). Gezien het belang van loopbaanontwikkeling moeten werkgevers werknemers in staat stellen om op hun eigen voorwaarden (flexibel) te werken en zichzelf te ontwikkelen op de manier die het meest gewenst is.
Voorkom dat mensen weglopen
Naarmate de beperkingen worden opgeheven, zal er ongetwijfeld veel focus zijn op hoe bedrijven anticiperen op ‘de weg terug’. De pandemie heeft ertoe geleid dat werkgevers zich afvragen of die grote, dure kantoorpanden eigenlijk nog wel nodig zijn. Wellicht is er in de toekomst wel meer behoefte aan flexibele werk- en ontmoetingsruimte. Werkgevers die deze flexibiliteit niet bieden, mogen niet vergeten dat concurrerende bedrijven dat wél kunnen en zullen doen. En wie dat te laat beseft gaat goed personeel kwijtraken. Het is misschien even wennen, maar werkgeversschap als een one way street – dat is verleden tijd.