Hoewel momenteel de cijfers van corona besmettingen nog oplopen, er nog geen versoepelingen zijn en er nog een behoorlijke weg te gaan is voordat we gevaccineerd zijn, kijken organisaties en medewerkers al uit naar het post-corona tijdperk als het gaat om werken.
Het eerste HR-modewoord van 2021 heeft reeds zijn intrede gedaan; Hybride werken.
Werkgevers en werknemers hebben de afgelopen maanden gemerkt dat thuiswerken lang zo gek nog niet is. Productiviteit zakte niet in, vergaderingen verliepen efficiënter, minder files in Nederland en voor de individuele werknemer minder reistijd. Tegelijkertijd misten collega’s elkaar, was het soms lastig om een goede work-life balance te vinden en bleek vooral het uitvoerende werk uitermate geschikt om thuis te doen, maar lag creatieve armoede op de loer.
Hoe straks verder? Dat is de vraag die nu actueel is.
Die autonoom zelfstandig werkende medewerker krijg je niet meer vijf dagen in de week van 08.30u tot 17.00u op kantoor. Terwijl je als manager, maar ook als team wel behoefte hebt om vaker je collega’s om je heen te hebben. Verbinding met elkaar te creëren en samen nieuwe plannen te smeden. Hoe krijg je ‘best of both worlds’ en hoe leid je terugkeer naar kantoor in goede banen?
Besteed aandacht aan afgelopen jaar
Allereerst is het belangrijk om aandacht te geven. In het ideale geval heb je als manager afgelopen jaar 1-op-1 momenten gecreëerd met je teamleden om te horen hoe het met hun ging. Al wandelend sprak je over hoe het ze thuis verging en hoe het ging met hun energie. Als iets evident is geworden, is het dat leidinggeven mensenwerk is en dat die aandacht voor de persoon een belangrijke factor is geweest in het voorkomen van burn-out en eenzaamheid.
Het is niet onvoorstelbaar dat medewerkers te maken hebben gekregen met familieleden of vrienden in hun naaste omgeving die zijn overleden aan corona of dat ze te maken hebben gehad met een stressvolle periode door de sluiting van scholen/crèches, kinderen thuis en tegelijkertijd hun verantwoordelijkheid richting werkgever. Ga hierover als team met elkaar in gesprek (eventueel onder begeleiding van een teamcoach), deel ervaringen en emoties met elkaar. Dit maakt je als team ook weer meer team.
Hoe gaan we het organiseren?
Het zogenoemde hybride model heeft zeker kans van slagen, maar wel met een regierol vanuit het management. Dat betekent echter niet dat de wijze van invulling van bovenaf opgelegd moet worden, regels moet je samen bepalen. In crisistijd was het goed dat er directief werd besloten om kantoor tot verboden gebied te verklaren en iedereen thuis moest gaan zitten. Die crisis is straks voorbij en dan moet je oog hebben voor de verschillende wensen. Er zal wellicht een spanningsveld zijn tussen wat werknemers willen en verwachten en wat management wil en verwacht. Ga hierover in gesprek.
Voer als management een open, een eerlijk gesprek over de behoeftes van de verschillende teamleden, kijk naar soorten werkzaamheden die goed vanuit huis en welke goed samen met collega’s vanaf kantoor opgepakt kunnen worden, onder het mom ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Maak hierover samen afspraken en geef ook ruimte aan de behoefte van medewerkers. De scepsis over thuiswerken en terugvallende productiviteit bleek ook onterecht. De volwassenheid van medewerkers is groot gebleken. Weerstand is onvermijdelijk als je na een jaar thuiswerken op een instruerende manier als management eenzijdig gaat bepalen hoe jullie het gaan oplossen.
Uitzondering hierop kan zijn dat je als manager wel het kader stelt dat iedereen bijvoorbeeld op dinsdag op kantoor is, om te voorkomen dat je een aparte planningsafdeling moet gaan optuigen om een moment te kunnen prikken waarop je samen kunt zijn. Want er is altijd wel een collega die juist dán kinderen naar school moet brengen, zijn sportochtend heeft, een file wil ontwijken, een ideaal thuiswerkmoment heeft. Et cetera. Van dat Salomonsoordeel wil je wegblijven.
Benut je tijd effectief
Als thuiswerken iets heeft opgeleverd, is het dat vergaderingen stukken efficiënter kunnen dan dat we gewend waren. Houd dat vast! Zorg dat iedereen zich voorbereid heeft op het overleg, ga als voorzitter van het overleg doelgericht te werk. Op deze manier creëer je op kantoor extra tijd voor het sociale contact, het uitwisselen van ideeën en opdoen van kennis. Voor productie hoef je niet op kantoor te zijn, wel voor inspiratie, creatie en relatie.
Doe het veilig!
De zorgen over en angst voor corona zal niet iedereen 1,2,3, achter zich laten. Zeker niet mensen die wellicht tot een risicogroep behoren en die, ondanks eventuele vaccinatie, niet meteen zijn collega’s om de nek zal vliegen. Laat als werkgever zien dat je de werkplekken veilig hebt ingericht, zorg voor desinfecterende gel, afstand, mondkapjes, et cetera. Bespreek ook dit samen in het team, zorg daarin voor een ‘veilige’ omgeving, in die zin dat iedereen zijn verhaal en zorgen kan uiten over terugkeer naar de werkplek. Tot slot zal de afdeling ICT moeten zorgen dat de faciliteiten op orde zijn, zodat men vanuit huis en kantoor gezamenlijk kan deelnemen aan overleggen.
Hopelijk kunnen we met zijn allen snel weer fluitend naar ons werk!