Waar mensen samen zijn worden mensen verliefd en dat is dus niet anders op de werkvloer. Het komt regelmatig voor dat collega’s met elkaar een relatie beginnen. Volgens recent onderzoek zou zelfs 1 op de 5 werknemers een seksuele relatie aangaan met een van de andere werknemers binnen de organisatie. Maar mag dit zomaar? En wat als er sprake kan zijn van belangenverstrengeling?
Moet een relatie gemeld worden aan de werkgever?
Nee in principe niet. Het aangaan van een relatie is volgens de wetgever een privékwestie, ongeacht of de twee individuen collega’s van elkaar zijn. Het behoort tot het privédomein en dat wordt door de wet vrij sterk beschermd.
Welke lastige consequenties kunnen voortvloeien uit een relatie tussen collega’s?
Voor een werkgever kan het vervelend zijn als twee werknemers een relatie krijgen. Zo kan er onrust ontstaan wanneer een relatie voorbij gaat. Belangrijk ook is of de werkrelatie tussen de collega’s op basis van gelijkwaardigheid is. Wanneer er een hiërarchische verhouding is tussen beide collega’s kan de relatie ervoor zorgen dat er situaties ontstaan met een negatieve invloed op de organisatie. Zo kunnen andere werknemers het gevoel krijgen dat de werknemer met de relatie voorgetrokken wordt of dat er “thuis” gesproken wordt over wat in vertrouwen op het werk is gezegd.
Kan een relatie met een collega leiden tot ontslag?
Belangrijk bij elk ontslag is of er voldoende grond is voor ontslag, of er een minder verstrekkende maatregel denkbaar is en of de maatregel proportioneel is. Wanneer een werkgever merkt dat twee geliefden hun privébezigheden teveel meenemen naar de organisatie of collega’s er teveel last van hebben dan zou overplaatsing van één van de twee in eerste instantie mogelijk een betere optie zijn.
Wat als een leidinggevende een relatie aan gaat met een medewerker?
Van een leidinggevende mag verwacht worden dat hij/zij extra zorgvuldig is. Jurisprudentie laat zien dat het belangrijk is dat een leidinggevende er alles aan doet om te voorkomen dat de relatie een probleem wordt op de werkvloer. Zo kan een leidinggevende er bijvoorbeeld zelf voor kiezen om overplaatsing aan te vragen voor zichzelf of de ander. Het nalaten van dit soort maatregelen kan een reden zijn voor ontslag.
Mag een relatie tussen een medewerker en een opdrachtgever?
Als een medewerker een relatie aangaat met een opdrachtgever of zakelijke relatie van de werkgever geldt hetzelfde als binnen een organisatie. De relatie is privé maar het kan leiden tot problemen die invloed hebben op het werk.
Situaties die kunnen leiden tot ontslag
Er kan dus gesteld worden dat de relatie weliswaar privé is, maar dat de effecten van de relatie wel in acht genomen moeten worden. Daarbij geldt dat hoe hoger in de hiërarchie van een organisatie de relatie ontstaat, des te meer er verwacht wordt dat hiermee rekening wordt gehouden. Enkele voorbeelden die kunnen leiden tot ontslag:
Een manager gaat een relatie aan met de partner van één van de andere collega’s. Hierdoor ontstaat zoveel onrust op de werkvloer dat de manager verwijtbaar gedrag aangerekend kan worden.
Er sprake is van belangenverstrengeling. Bijvoorbeeld als een werknemer een relatie begint met een zakelijke relatie van de werkgever waardoor er mogelijk geheime informatie bij de zakelijke relatie terecht kan komen. Of wanneer een manager verantwoordelijk is voor een reorganisatie van de afdeling waar zijn/haar partner werkzaam is.
Een van de geliefden vertrekt naar een concurrent. In dat geval kan het gerechtvaardigd zijn om de achterblijvende collega te ontslaan omdat anders het risico op het verspreiden van bedrijfsgevoelige informatie te groot is.