In een snel veranderende wereld, waar bedrijven bijna dagelijks worden geconfronteerd met uitdagingen en de behoefte aan innovatie en aanpassingsvermogen kritieker is dan ooit, staat het welzijn van medewerkers centraal. Het creëren van een sfeer van vertrouwen waarin iedereen zich vrij voelt om zich uit te spreken en te leren van fouten, is een stimulans voor zowel de productiviteit en het behoud van medewerkers. Dit noemen we ‘psychologische veiligheid’. Dit is onmisbaar op de werkvloer. In deze blog leg ik uit waarom.
Laat ik beginnen met het ontstaan van psychologische veiligheid. Het concept is niet nieuw, maar heeft door de jaren heen steeds meer erkenning gekregen als een cruciale factor voor teamdynamiek. Het Aristotle-project van Google en de inzichten van experts zoals Amy Edmondson hebben het belang van deze factor in de spotlight gezet. De laatste tijd krijgt de term weer veel aandacht.
Dit komt onder andere door onze ervaringen met het coronavirus. Deze periode heeft onze kijk op het werk sterk veranderd. We werken meer hybride en juist daarom moeten bedrijven meer hun best doen om te werken aan psychologische veiligheid en menselijke relaties. Als je werknemers wilt behouden, dan moet je een omgeving creëren die welzijn bevordert, zeker als je ze niet dagelijks op kantoor ziet.
Wat betekent het precies?
Het is vooral belangrijk dat medewerkers zich empowered voelen om risico’s te nemen, meningsverschillen te uiten en te leren. Het gaat niet alleen om harmonie, maar om het bevorderen van openheid, eerlijkheid en respect. Het is van belang dat niemand zich terughoudend voelt om een vraag te stellen of feedback te geven uit angst voor oordeel van collega’s. Een psychologisch veilige omgeving waar mensen vrijuit spreken en hun ideeën delen, leidt tot innovatie, creativiteit en effectieve probleemoplossing.
In sommige sectoren kan dit zelfs een kwestie van leven of dood zijn. Stel dat een arts een bepaalde protocolfout niet durft te melden, omdat hij of zij het gevoel heeft dat zijn of haar mening niet wordt gehoord of serieus genomen. Iets wat eigenlijk niet kan.
De positieve effecten van psychologische veiligheid
- In werkomgevingen waar mensen meer bereid zijn om gedrag dat hen niet bevalt aan te kaarten, is seksuele intimidatie op het werk minder waarschijnlijk.
- Werknemers werken efficiënter. Onderzoek van Gallup toont namelijk aan dat hoe belangrijker psychologische veiligheid is, hoe innovatiever en prestatiegerichter een bedrijf is.
- Een gezonde werkomgeving bevordert daarentegen het gebruik van collectieve intelligentie, waarbij het potentieel van iedereen tot uiting komt om sneller oplossingen te vinden.
Dus hoe zorg je voor psychologische veiligheid?
- Het vieren van diversiteit van gedachten, het erkennen van fouten en het leren daarvan zijn sleutelprincipes.
- Begin met een audit en anonieme enquêtes om het gevoel van mensen binnen het bedrijf te begrijpen.
- Zorg ervoor dat er een cultuur is van feedback geven en het recht om fouten te maken.
- Het is ook nuttig om focusgroepen te organiseren waarin medewerkers hun ervaringen en zorgen kunnen delen.
- Geef het voorbeeld als managementteam. Het management moet ook erkennen wanneer ze fout zitten. Hun gedrag is vaak en referentie voor alle managers en zij zijn op hun beurt een referentie voor alle medewerkers.
- Luister naar je personeel. Werk bijvoorbeeld aan een goede verdeling van wie er aan het woord is tijdens vergaderingen, zodat niet altijd dezelfde mensen aan het woord zijn.
- Bepaal doelstellingen: wat wil je precies verbeteren binnen het bedrijf?
- Meet resultaten: doe dezelfde enquête over een tijdje nog een keer. Wat wordt er nu gezegd door het personeel? Voelen ze zich veiliger en meer gehoord dan voorheen? Wat zijn nog aandachtspunten?
- Pas de strategie aan waar nodig: psychologische veiligheid is niet voor iedereen en elk bedrijf hetzelfde. Bekijk waar je mensen behoefte aan hebben en pas je strategie aan als dat gewenst is.
Laat je ook niet afschrikken als uit de enquête of gesprekken met medewerkers blijkt dat dat de psychologische veiligheid minder goed is dan gehoopt. Het is juist goed om dit te ontdekken en er samen aan te werken. Alleen op die manier kun je ervoor zorgen dat er een veilige omgeving wordt gecreëerd.