Het aantal praktisch opgeleiden is historisch laag. In 40 jaar tijd is het aantal praktijkgeschoolden namelijk ruim gehalveerd. Hierdoor is er een flink tekort aan praktische arbeidskrachten ontstaan. Werkgevers zijn bereid diep in de buidel te tasten voor geschikt personeel. Al helemaal wanneer je ook nog eens beschikt over een aantal jaren werkervaring. Zo verdien je als onderhoudsmonteur met werkervaring op jaarbasis bijna een halve ton.
“Het hardst wordt gevochten om mbo-gediplomeerden met werkervaring”
Een blik op de salarisindicaties in de vacatures voor praktische beroepen laat zien: voor een goed salaris hoef je echt niet naar havo of vwo. Afhankelijk van de branche en werkervaring verdien je bij praktische beroepen tussen de 2.500 en ruim 3.700 euro bruto per maand, blijkt uit onze data.
In 1981 bedroeg het aandeel werkenden met een praktische opleiding bijna 60%. 40 jaar later is dat nog maar een kwart. Andersom is het aantal hoogopgeleide werknemers gestegen. Over dezelfde periode is er een groei zichtbaar van 11% naar ruim 35% van de beroepsbevolking, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar nog steeds moet het dak worden gerepareerd of de verwarmingsketel worden nagekeken. We zien dat ook terug op de arbeidsmarkt. De vraag naar praktisch geschoold personeel is het grootst. Acht op de tien werkgevers heeft in deze sector moeite met het vinden van personeel. Het hardst wordt gevochten om mbo-gediplomeerden met werkervaring.
Vijf vacatures inclusief salarisindicatie:
- Onderhoudsmonteur 3.135 – 3.732 euro
- Lasser 2.500 – 3.500 euro
- Installatiemonteur 2.700 – 3.000 euro
- Vrachtwagenchauffeur 2.800 – 3.200 euro
- Zonnepanelenmonteur 2.500 – 3.000 euro
Uit recent onderzoek van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat het tekort aan mbo’ers een kleine 40% bedraagt. Door die grote schaarste is mbo-personeel met werkervaring waardevol voor werkgevers. Ze hebben geen uitgebreid inwerktraject nodig en dat scheelt capaciteit. Werkgevers hebben veel over voor dergelijk personeel. Zo verdien je als onderhouds- of installatiemonteur in de hogere schalen ruim modaal.
Ook zonder mbo-diploma kun je het ver schoppen
Niet iedereen heeft de wil of zin om na de middelbare school verder te studeren. En dat is volgens mij ook helemaal niet nodig voor een mooi salaris. Maatschappelijk wordt er nog wel eens neergekeken op mensen die daarvoor kiezen. Jammer, want juist voor die groep liggen er veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Met name in de sectoren techniek en productie rollen werkgevers de rode loper uit voor jong personeel dat graag aan de slag wil. Werkgevers bieden interne opleidingstrajecten aan. Bijkomend voordeel daarbij is dat je geen studieschuld opbouwt, maar wel een voltijd salaris verdient tijdens de opleiding. Dit biedt op latere leeftijd voordelen zoals bijvoorbeeld het kunnen kopen van een huis.
Vmbo-diploma in de richting techniek op zak en klaar om aan het werk te gaan? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om lasser te worden. Je kunt een startsalaris verwachten van 2.500 euro per maand. Hoe beter je in je werk wordt, des te hoger de beloning. Zo verdien je met een aantal jaar werkervaring al gauw ruim 3.000 euro.
Zoek je het liever wat hogerop? Dan kun je aan de slag als zonnepanelenmonteur. In de hogere schalen verdien je per maand rond de 3.000 euro. Maar daar stopt het niet, want de sky is letterlijk the limit. Want ben je ambitieus en laat je zien dat je graag verantwoordelijkheid neemt? Dan kun je doorgroeien naar de functie van werkvoorbereider zonnepanelen. In deze rol stuur je onder andere een team van monteurs aan en zorg je ervoor dat projecten soepel verlopen. Aan het einde van de maand zie je een beloning van een kleine 4.000 euro op je bankrekening. Dat laat nog maar eens zien dat je met een praktische opleiding goed kan verdienen.