De afgelopen jaren hebben veel bedrijven de uitdaging opgepakt om een toekomstbestendig werkmodel te ontwikkelen. Deze periode markeerde een keerpunt waarin organisaties opnieuw nadachten over de meest geschikte manier van werken. Velen kozen voor een hybride model met flexibiliteit als kern, terwijl anderen vasthielden aan een meer traditionele kantoorstructuur. Sommige bedrijven gingen zelfs een stap verder en gaven werknemers volledige vrijheid om vanuit verschillende locaties te werken. Middenin deze transitie zijn nieuwe werkplektrends ontstaan, waarvan we er vijf uitlichten voor 2025.
1. ‘Hushed Hybrid’ – de geheimzinnige terugkeer naar kantoor
Hoewel het lijkt alsof steeds meer bedrijven werknemers officieel terugroepen naar kantoor zien we dat heel wat teams gewoon op afstand blijven werken – in het geheim. Dit fenomeen wordt ‘hushed hybrid’ genoemd, en houdt in dat managers flexibele afspraken maken met hun medewerkers buiten het officiële bedrijfsbeleid om. Dit is vaak noodzakelijk om talent binnen de onderneming te houden, medewerkers gemotiveerd te houden en hen de flexibiliteit te bieden die nodig is om werk en privé in balans te houden.
2. ‘Alonement’ – rustoases op de werkplek
Het werkt niet voor iedere medewerker om te werken in een drukke kantoortuin. Dit kan storend zijn voor de productiviteit van de medewerkers – zeker voor introverte personen. Werkgevers houden hier meer en meer rekening mee en richten steeds vaker zogenoemde ‘alinement’-ruimtes in. Dit zijn rustige, privéplekken op kantoor waar medewerkers zich kunnen terugtrekken. Deze oases van rust helpen medewerkers hun focus te behouden, zelfs in een hectische kantooromgeving, en maken de overgang van thuiswerken minder abrupt. Ook in Nederland herzien werkgevers de inrichting van hun kantoren, zodat deze steeds meer aanvoelen als een verlengde van de huiselijke woonkamer.
3. ‘New-collar workers’ – skills boven diploma’s
Het is inmiddels wereldwijd een uitdaging geworden om geschikt talent te vinden. Bedrijven moeten daarom hun wervingsstrategieën herzien om openstaande vacatures in te vullen. Internationaal kijken bedrijven in de sollicitatiefase steeds vaker naar vaardigheden in plaats van diploma’s. Ook in Nederland verwachten we dat er minder focus zal liggen op behaalde diploma’s en meer gekeken wordt naar het potentieel en de vaardigheden van een kandidaat. Hierdoor zullen we steeds meer ‘new-collar’ werknemers zien: werknemers die zonder een formele opleiding hun vaardigheden hebben ontwikkeld en belangrijke functies bekleden.
4. ‘Meld-je-ziek-generatie’ – mentale gezondheid krijgt de prioriteit
Het ziekteverzuim onder de nieuwste generatie op de werkvloer, Gen Z, neemt toe. Mentale gezondheid speelt bij deze generatie een belangrijke rol. Steeds vaker nemen zij mentale gezondheidsdagen en zijn ze open over de uitdagingen die ze ervaren. In 2025 zal opnieuw een grote groep kandidaten uit deze generatie de arbeidsmarkt betreden, en waarschijnlijk zal het fenomeen van mentale gezondheidsdagen verder toenemen. Bedrijven die medewerkers uit deze generatie willen aantrekken of behouden, doen er goed aan programma’s aan te bieden die dit ondersteunt.
5. Digitale sidekicks op kantoor
Veel Nederlandse bedrijven worsten nog met het implementeren van AI op de werkvloer. Vaak is het nog onduidelijk hou AI kan worden geïntegreerd in bedrijfsprocessen, of ontbreekt de kennis om ermee aan de slag te gaan. Dit is een gemiste kans, want AI kan repetitieve taken en analyses overnemen, waardoor medewerkers meer tijd krijgen voor strategische werkzaamheden. Gelukkig zien we dat veel werknemers zelf op zoek gaan naar manieren om hun werk te stroomlijnen. Zij zijn vaak enthousiaster over AI dan hun werkgevers en gebruiken steeds vaker eigen AI-tools om hun productiviteit te verhogen. Deze creativiteit is zeker te waarderen, maar het is voor werkgevers belangrijk om werk te maken van een formele integratie van AI-tools op de werkvloer. Zo kunnen mogelijke risico’s beperkt worden en kan een ethische werkwijze worden gewaarborgd.
De ontwikkelingen in de werkomgeving laten zien hoe bedrijven en werknemers zich blijven aanpassen aan veranderende omstandigheden. Ze maken duidelijk hoe belangrijk flexibiliteit is, hoe vaardigheden steeds meer de boventoon voeren boven traditionele diploma’s, en hoe sterk de behoefte aan menselijke verbinding blijft in een digitale wereld. We staan aan het begin van een nieuw hoofdstuk vol kansen en veranderingen, die de werkplek opnieuw zullen vormgeven en verrijken.