Veel grote banken verwachten dit jaar geen krachtig herstel van de Europese economie. In de VS wordt een milde recessie verwacht en in de eurozone wordt gerekend op stagnatie met aan het eind van het jaar een bescheiden herstel. In combinatie met de wereldwijde geopolitieke instabiliteit, is het belangrijk dat organisaties dit jaar zowel strategisch als flexibel zijn. Als gevolg hiervan zoeken bedrijven naar eenvoudige en agile manieren om hun prestaties te verbeteren en concurrerend te blijven. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat organisaties zich hierbij vooral focussen op het verhogen van productiviteit en efficiency. Maar om goede bedrijfsresultaten te behalen, is meer nodig.
Om productiviteit, efficiency en marges te verhogen, is het essentieel dat de capaciteiten en de impact van de werknemers verbeterd worden. Om dit te realiseren is gedragsverandering nodig, en dat is voor veel organisaties een uitdaging. Zonder de juiste systemen en processen is het moeilijk is om gedragsverandering te realiseren. Wat helpt, is de gecombineerde kracht van employee performance management en tools voor training & ontwikkeling. Wanneer er gewerkt wordt met twee afzonderlijke tools voor prestaties en ontwikkeling die niet samenwerken, kan het tijdrovend en moeilijk zijn om impact te maximaliseren. Maar organisaties die niet in silo’s werken en gebruik maken van synergie, kunnen organisatiebrede prestaties op grote schaal stimuleren.
Er wordt vaak gedacht dat performance management en ontwikkeling van werknemers twee aparte processen zijn, terwijl deze in feite met elkaar verbonden zijn. Wij zijn overtuigd van het belang van performance management op continue basis. Dit leidt tot een holistische aanpak van talentontwikkeling, en is gericht op voortdurende verbetering met behulp van regelmatige check-ups, coaching en gesprekken over de ontwikkeling van werknemers.
Door deze gecombineerde aanpak ontstaan voordelen zoals:
1. Prestatiemanagement waarbij mensen centraal staan
Continu performance management is in de kern een meer mensgerichte aanpak van de prestatiecyclus. Er worden gedurende het hele jaar contactmomenten ingebouwd over prestaties en ontwikkeling, zodat werknemers weten hoe ze hun doelen bereiken, wat zorgt voor vertrouwen en consistentie. Bovendien stelt het organisaties in staat om werknemers te helpen bij het bepalen van de juiste aandachtsgebieden en groeiperspectieven, wat leidt tot constante verbetering en vooruitgang. Managers kunnen ook feedback van collega’s delen met behulp van 360° feedback tools om hun team te helpen sterke punten en verbeterpunten nauwkeurig te bepalen. Vervolgens kunnen teams deze feedback gebruiken om hun prestaties en ontwikkelingsdoelen vorm te geven.
2. Intrinsieke motivatie opbouwen met duidelijke ontwikkelingsplannen en carrièreperspectieven
Onderzoek van Deloitte heeft aangetoond dat groeimogelijkheden een krachtige drijfveer zijn voor motivatie – wat betekent dat ze rechtstreeks van invloed zijn op individuele prestaties en die van bedrijven. Er liggen hier volop kansen voor toekomstgerichte organisaties. Gartner ontdekte bijvoorbeeld dat minder dan één op de drie werknemers weet hoe ze hun carrière de komende vijf jaar kunnen ontwikkelen.
Met een employee development tool kunnen medewerkers gemotiveerd worden zich te ontwikkelen en performance te verbeteren met behulp van duidelijke, makkelijk toegankelijke loopbaanpaden en ontwikkelplannen. Wanneer daarbij een career tool is ingebouwd helpt dat organisaties en hun werknemers om duidelijkheid te scheppen en motivatie te stimuleren met competentieraamwerken en functiebeschrijvingen. Er kunnen carrièrepaden gecreëerd worden in én tussen teams, waardoor medewerkers zowel naar boven als opzij kunnen bewegen. Dit stimuleert interne mobiliteit en creëert manieren waardoor medewerkers binnen de organisatie kunnen doorgroeien.
3. Help medewerkers om hun ontwikkelplannen in actie om te zetten
Uit eerder onderzoek van ons is gebleken dat het 41% waarschijnlijker is dat medewerkers die onvoldoende ontwikkelmogelijkheden hebben, de organisatie zullen verlaten. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de gepersonaliseerde ontwikkelplannen omgezet worden in actie. Dat kan met behulp van leermiddelen en tools waarmee individuele doelen afgestemd kunnen worden op bedrijfsbehoeften. Om vaardigheden te verbeteren, is het belangrijk de leermiddelen te koppelen aan competenties.
Het voordeel van actiegerichte ontwikkelingsplannen is tweeledig: medewerkers krijgen de groei waaraan ze behoefte hebben en de organisatie ervaart betere bedrijfsresultaten. Volgens onze gegevens stijgt de gemiddelde prestatiebeoordeling van werknemers die ontwikkelingsplannen gebruiken met 30%.