De werkzaamheden van de gemiddelde supply chain coördinator en inkoper zien er anno 2024 compleet anders uit dan tien jaar geleden. Sterker nog: het werk wordt met de dag digitaler en vraagt om een andere skillset. Organisaties en kandidaten moeten zich aanpassen om relevant te blijven op de markt. De grootste uitdaging ligt bij het vinden van professionals die aanbestedingstrajecten willen oppakken.
Digitalisering zet gestaag door
De digitalisering van de supply chain- en procurementketen is al jaren gaande en zie je terug in alle functies. Alle supply chain specialisten – van coördinator tot planner – moeten met dataverzameling en -analyses en andere automatiseringsslagen kunnen omgaan. Niet alleen organisaties vragen hier actief om, maar ook professionals realiseren zich steeds vaker dat ze zichzelf hierin moeten verdiepen om interessant te blijven. Binnen procurement wordt deze skill ook gevraagd van professionals, maar in mindere mate. Onder bijvoorbeeld inkopers en category managers is en blijft relatiemanagement de meest belangrijke vaardigheid.
Grotere switchbereidheid binnen procurement
Daarnaast merk ik een verschil op tussen supply chain enerzijds en procurement anderzijds als het gaat om de invulling van vaste rollen en interimopdrachten. Binnen procurement merk ik dat professionals regelmatig willen switchen van type organisatie en van type product waarmee zij werken, en daarom vaker voor tijdelijke opdrachten gaan. De vaste functies binnen procurement zijn vooral interessant voor de seniorprofielen, omdat zij op strategisch niveau willen meedenken over bijvoorbeeld het inkoopbeleid.
Binnen supply chain is er minder beweging op de markt voor permanente functies. Ik merk dat professionals graag langere tijd bij dezelfde organisatie willen blijven, vooral supply chain coördinatoren. Zij willen zich liever ontfermen over langetermijnprojecten. Alleen de wat meer dynamische functies – bijvoorbeeld die van planner – worden vaker op interimbasis ingevuld binnen supply chain.
Tekort aan aanbestedingsprofessionals
Het echte pijnpunt op de arbeidsmarkt zit volgens mij in de aanbestedingswereld, specifiek binnen de non-profitsector. Inkoopprofessionals die kennis hebben over het Europees aanbesteden en dit ook kunnen toepassen, zijn zeldzaam. Je moet namelijk niet alleen goed zijn in het papier- en regelwerk dat bij aanbesteden komt kijken, maar ook salesgedreven zijn. Verder moet je kunnen omgaan met het gebrek aan flexibiliteit dat bij aanbestedingen komt kijken. Als je al langere tijd met een aanbestedingstraject bezig bent, kun je niet ineens linksaf of rechtsaf slaan. Je kunt beperkt afwijken van je strategie en plan van aanpak, en daar moet je tegen kunnen.
Salarissen en tarieven stabiliseren langzaam
Als je kiest voor aanbestedingen binnen non-profit, hoef je je dus geen zorgen te maken over je salaris of het uurtarief dat je kunt vragen. Ook andere professionals binnen de supply chain- en procurementketen kunnen in 2024 volgens mij rekenen op een lichte verhoging van hun salaris of uurtarief. Deze zijn al hoog vanwege de inflatie en de grote vraag, en worden nog verder opgeschroefd nu er meer digitale skills van hen geëist worden. Maar ik verwacht wel – en hoop ook – dat de salarissen en tarieven stabiliseren, want deze moeten realistisch blijven. Organisaties moeten zich blijven realiseren dat ze in hun medewerkers moeten investeren op het optimale resultaat te bereiken binnen supply chain en procurement. De sector loopt voorop als het gaat om digitalisering en je moet bijblijven met de veranderingen om op de lange termijn succesvol te blijven.