Welke arbeidsvoorwaarden vind jij belangrijk? Voor veel mensen komt het salaris op de eerste plek en dat is logisch, want daar betalen we de rekeningen mee en kunnen we ons af en toe iets leuks mee veroorloven. Op een stevige tweede plek staat het aantal vrije dagen dat we bij een baan krijgen.
Voor een optimale balans tussen werk en privé zijn vakantiedagen heel belangrijk. Sterker nog: wanneer het om een verbetering van de arbeidsvoorwaarden gaat, verkiezen veel werknemers meer vakantiedagen boven meer loon. Mocht je zelf op zoek zijn naar een baan of nog studeren, dan is het interessant om te zien welke beroepsgroepen de meeste vakantiedagen genieten. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje.
Landelijk gemiddelde: 24 vrije dagen
Hierbij dien je in je achterhoofd te houden dat Nederlandse werkgevers bij een fulltime dienstverband een minimum van 20 vakantiedagen dienen te geven. Het Nederlandse gemiddelde ligt zo rond de 24 dagen vakantie per jaar.
1. Onderwijs
Het zal je niet verbazen dat onderwijzers (schoolmeesters en -juffen, leerkrachten en professoren) de meeste vrije dagen genieten. Op jaarbasis gaat het om een indrukwekkende 57 vakantiedagen. Maar let op: deze vrije dagen vallen samen met vakantieperiodes en kun je dus niet zomaar opnemen wanneer je wilt. Je bent aangewezen op de drukkere en duurdere vakantieweken, waardoor je het strand met allerlei kinderen deelt. En dat is wellicht niet zo relaxed als je daar juist aan wilt ontsnappen.
2. Overheid
Het is geen wonder dat veel werkzoekenden graag bij de overheid terechtkomen. Al bestaat de overheid uit vele takken en lagen, over het gemiddelde genomen kunnen we stellen dat je er goed betaald krijgt en dat de secundaire arbeidsvoorwaarden uitstekend zijn. Afgezien van het onderwijs, krijgt je er de meeste vrijheid: zo’n 32 vrije dagen per jaar.
3. Wetenschap
Dit is een zeer brede beroepsgroep waartoe we voor deze rankings ook de banen in de farmacie en de (petro)chemie rekenen. De strenge opleidings- en ervaringseisen in deze sector en de stress die erbij komt kijken, wordt beloond met een prettig salaris en op jaarbasis 31 vakantiedagen. Wat ga jij met zoveel vrije tijd doen?
4. Energie en milieu
In een wereld met een groeiende bevolking en beperkte natuurlijke bronnen, is er veel werk in de sectoren energie en milieu. Steeds vaker slaan deze sectoren de handen in één, bijvoorbeeld wanneer het gaat om de groene energie. Bedrijven in deze groeiende bedrijfstakken zijn scheutig met vrije dagen. Werknemers worden met maar liefst 29 vrije dagen per jaar beloond.
5. Banken en verzekeringen
Financiële bedrijven zijn traditioneel ook goede plekken om te werken. Het salaris is er bovengemiddeld en de overige voorwaarden zijn meestal ook prima. Zoals bijvoorbeeld de vakantiedagen: circa 28 dagen per jaar, afhankelijk van het bedrijf en de financiële functie die je bekleedt. Tel daarbij het gemak op om een hypotheek te scoren en je hebt de optimale ingrediënten voor een vredig gezinsleven.
6. ICT en telecom
Ook de booming business van de internetverbindingen en de mobiele telefonie zijn scheutig met vrije dagen. Daar zitten ze net boven het landelijk gemiddelde, wat voor jou rond de 26 vrije dagen betekent. Groot kans dat je er een smartphone of laptop bij krijgt, zodat je je tijdens jouw vakantie niet hoeft te vervelen.
Vakantiedagen aanvragen
Je vraagt je wellicht af wat je met zoveel vrije dagen moet, vooral wanneer je in het onderwijs werkt. Aan de ene kant ben je gek op vakantie, maar het liefst ga je enkele weekjes weg of pak je juist enorm uit met een maanden durende wereldreis. Wat dat laatste betreft kan het een goed idee zijn om vakantiedagen ‘op te potten’ – dat je ze niet opneemt maar in plaats daarvan opspaart. Dit is toegestaan, maar het is niet iets dat je jarenlang achter elkaar kunt doen. Vakantiedagen heb namelijk een geldigheid van anderhalf jaar vanaf het moment waarop ze zijn toegekend. Goed om te onthouden!
Waarom jij eigenlijk geen vakantie nodig hebt
Nog even een afsluitende wijsheid. Hoe prettig het ook is om vakantie te vieren, het zou niet jouw voornaamste motivatie voor een baan mogen zijn. In plaats van een baan te kiezen met veel vakantiedagen, is het slimmer om een baan te kiezen waarbij je niet de behoefte hebt om er constant aan te ontsnappen. Of, in andere woorden, neem een baan waar je van houdt en je hoeft nooit in je leven meer een dag te werken.