Ben jij je al bewust van de enorme herstellende kracht van de natuur? De natuur draagt bij aan preventie van en herstel na ziekte of burn-out. Een schat aan energie en mogelijkheden die voor vrijwel iedereen gratis beschikbaar is! Ga hiermee aan de slag voor jezelf en je medewerkers!
Zowel preventief als bij uitval
Na een bizar Corona-jaar, waarvan het einde nog niet in zicht is, ervaren veel mensen stress, slapen slecht, zijn angstig, voelen zich uitgeblust en ervaren veel druk. De boodschap voor eenieder die hard tegen zijn grenzen aanloopt of uitgevallen is: ga de natuur in! In de natuur keer je terug naar jouw natuurlijke kern.
Twee keer in mijn leven ben ik vastgelopen in mijn werk, steeds in combinatie met heftige privé gebeurtenissen. De tweede keer kon ik eerder aan de rem trekken en herstelde daardoor sneller doordat ik in de natuur had geleerd om me te verbinden met mijn natuurlijke kern waardoor ik dichter bij mijn gevoel stond. Als coach in de natuur zie ik ook dagelijks het helende effect van de natuur op degene die ik begeleid. Mensen delen makkelijker wat hen dwars zit wanneer je naast elkaar loopt of samen naar iets in de natuur kijkt. Er is meer ruimte voor het toelaten en loslaten van opgebouwde spanning en emoties.
In de natuur keer je terug naar jouw ware natuur. Jouw kern van rust, vertrouwen, energie en tevredenheid. Diep van binnen hebben we allemaal zo’n kern. Maar die is vaak verstopt onder allerlei lagen van het ego. Allerlei beperkende gedachten, overtuigingen, aannames, onzekere emoties en angstige gevoelens. Aangezien wij mensen ook natuur zijn, is de natuur dé plek om je weer met je natuurlijke kern te verbinden. Het laat medewerkers ontdekken wie ze van nature zijn.
En wanneer je in de natuur weer bij jouw rustige, vertrouwensvolle, tevreden natuur komt, maak je makkelijker keuzes, herstel je beter en sneller waardoor je met meer werkenergie, opgewekter en meer in balans terug naar het werk keert.
Positieve effecten wandelen in de natuur
Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder waarschuwt al tijden dat stress en stilzetten een negatief effect heeft op je hersenen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond wat de voordelen zijn van wandelen in de natuur. Je cortisolgehalte in je bloed, het hormoon dat vrij komt bij stress, daalt waardoor je meer ontspanning ervaart. Je bloeddruk daalt en je energieniveau stijgt. Je weerstand groeit omdat het de aanmaak van natural killer cells in je lijf activeert. Wie wil dat niet in deze tijd? Je brein komt tot rust door de vergezichten. En je bent na een wandeling creatiever en kunt beter oplossingsgericht werken omdat er tijdens het bewegen nieuwe verbindingen in je hersenen worden aangemaakt.
Ja maar, hoe dan?
Nu denk je misschien, dat is allemaal mooi, maar ik heb geen tijd om iedere dag een uur de natuur in te gaan en mijn medewerkers ook niet. Er zijn diverse mogelijkheden om jezelf en je medewerkers te ondersteunen in het maken van gezonde keuzes. Geef het goede voorbeeld en stimuleer je medewerkers in hun gezondheid en welzijn. Enkele tips hierbij zijn:
- Spreek je medewerker aan op zijn natuurlijke kern, zoals je jouw medewerker kende voordat hij zwaarmoedig werd; daar waar hij vol vertrouwen en energiek is, daar waar zijn innerlijke rust zit, zijn positiviteit. Jouw vertrouwen dat die kern er nog is, laat zijn vertrouwen groeien.
- Faciliteer ademruimte; wekelijks een moment samen met het team om even te checken hoe het met iedereen gaat. Stimuleer dat iedereen dit al wandelend buiten doet: online vergaderapp op de telefoon, oortjes in en wandelen maar.
- Ga fysiek koffie-to-go met je medewerkers drinken. Creëer zo kleine 1-op-1 momentjes, ontspannen en aandachtig.
- Doe wandelend een bila, maak zelf een of twee kleine wandelingetjes op een dag en stimuleer je medewerkers ook hiertoe.
- Kom en blijf in contact met je lijf en onttrek daarmee aandacht uit je hoofd. Dat kan zijn door te sporten, te wandelen, te mediteren of bijvoorbeeld muziek te luisteren. Je denken gaat vaak over het verleden of de toekomst. Door bewust je zintuigen te gebruiken kom je in contact met je lijf en kom je in het hier-en-nu. Dan komen de piekergedachten tot rust.
- Spreek jouw dankbaarheid uit naar je team en individueel. Dankbaarheid voelen heeft hetzelfde effect als een antidepressivum want het versterkt de neurotransmitters dopamine en serotonine.
Veel plezier op het pad terug naar je natuurlijke kern! Het maakt dat jij en je medewerkers met meer energie, balans en plezier aan het werk zijn.