Corona heeft de manier waarop we werken veranderd. Wat hetzelfde blijft is de behoefte om werknemers altijd en overal hun beste prestaties te laten leveren.
Werk is niet langer een vaste plaats. We werken in keukens en kelders, in parken en cafés en op flexwerkplekken, keurig op 1,5 meter afstand. Thuiswerken werd nog even gezien als een tijdelijke oplossing voor het coronaprobleem, maar inmiddels is het voor veel organisaties onderdeel van hun langetermijnstrategie. Waarom? Omdat het werkt, zowel voor werkgevers als werknemers.
Volgens een onderzoek, uitgevoerd door Citrix en OnePoll, heeft wereldwijd 70% van 10.000 werknemers in zes landen het gevoel dat ze thuis productiever werken dan op kantoor. Bovendien geeft 83% aan dat ze een betere werk-privé balans hebben als ze niet alleen meer op kantoor werken.
Waar werknemers wel behoefte aan hebben, ongeacht waar ze werken, is een consistente digitale werkomgeving. Een omgeving waarin ze niet voortdurend worden afgeleid en onderbroken door allerlei apps en communicatiekanalen, zodat ze hun creativiteit en inventiviteit zo effectief mogelijk kunnen gebruiken.
Lange tijd kregen ze vooral technologie aangereikt die gericht was op het vergroten van output. Maar tijden veranderen. In een recent onderzoek van Quarz zegt 75% van de werknemers dat de juiste werkplektechnologie, gecombineerd met flexibele werkvormen, zorgt voor meer creativiteit en innovatie. Een goede werkomgeving helpt werknemers om hun potentieel te ontdekken en zo meer waarde toe te voegen aan de organisatie.
Maak het makkelijker
Terwijl technologie voor consumenten steeds sneller en eenvoudiger wordt, ervaren werknemers hun zakelijke werkomgeving nog vaak als rommelig en ingewikkeld. Tijdens een gemiddelde werkdag:
- gebruiken werknemers meer dan tien apps om hun werk gedaan te krijgen, en vaak al vier of meer om slechts één proces af te ronden, zoals het invoeren van declaraties, een reis boeken, het invoeren van inkooporders of vrije dagen aanvragen.
- hebben ze minstens 20 procent van hun tijd nodig om informatie te vinden die ze nodig hebben om hun werk te doen.
- worden ze ongeveer iedere 2 minuten gestoord door een sms, chat of melding van een applicatie.
Nieuwe collaboration tools voor teams zorgen alleen maar voor meer ruis. Werknemers worden gedwongen nóg een kanaal voor samenwerking te accepteren, waardoor het aantal meldingen en onderbrekingen alleen maar toeneemt. Dat staat het uitvoeren van hun eigenlijke werkzaamheden alleen maar in de weg. Voeg daar nog alle coronagerelateerde uitdagingen aan toe, zoals partners die ook thuiswerken, kinderen die online lessen volgen, huisdieren die rondhangen en geïmproviseerde werkplekken, en het is duidelijk dat de manier waarop mensen hun werk beleven – en de technologie die daarvoor zorgt – een update nodig heeft.
Zorg voor minder ruis
Om goed te kunnen functioneren in tijden van voortdurende disruptie, moeten organisaties zorgen voor een personeelsbestand dat zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden en snel kan innoveren. Een belangrijke stap daarin is dat de frictie wordt weggenomen die ontstaat door onhandige technologie. Mensen moeten overal moeiteloos kunnen werken. Slimme organisaties gebruiken deze tijd om nieuwe, flexibele werkmodellen in te voeren en hun werknemers een betere werkervaring aan te bieden, zodat ze altijd in staat zijn het beste uit zichzelf te halen.
Applicaties mogen geen frustratie opleveren. Ze zouden mensen juist moeten bevrijden van saaie taken, zodat ze zich kunnen richten op zinnig werk dat inspireert. Als werknemers niet meer worden gehinderd en afgeleid door de technische eigenaardigheden van de tools die ze gebruiken, kunnen ze focussen. En wanneer ze kunnen focussen, kunnen ze innoveren en waarde creëren.
Bedrijfsapplicaties falen meestal in dat opzicht, omdat ze werknemers dwingen te werken volgens een methode die in de applicatie is ingebakken. Als je met vele applicaties werkt, en elke app eist dat je hem op zijn eigen specifieke manier gebruikt, wordt het heel lastig op een consistente manier te werken, laat staan zoals je dat zelf graag zou willen. Toch is dat in veel organisaties nog steeds de standaard manier van werken, met negatieve gevolgen voor de werkbeleving van moderne werknemers, die gewoon op een simpele manier hun werk willen doen.
Denk nog eens na over wat wel kan
Met de juiste technologie kunnen organisaties veel frustraties wegnemen. Digitale werkomgevingen kunnen bijvoorbeeld dagelijks terugkerende taken beter organiseren, begeleiden en automatiseren om zo de productiviteit te vergroten. Werknemers halen daardoor meer voldoening uit hun werk, wat zorgt voor meer betrokkenheid en hogere productiviteit. Met een digitale werkomgeving kunnen organisaties:
- werknemers en eindgebruikers ruimte geven, door alle tools, apps, content en apparaten die ze nodig hebben op een veilige en simpele manier geschikt te maken voor een manier van werken die is aangepast aan hun persoonlijke voorkeuren en veranderende werkstijlen.
- via ieder netwerk een prettige gebruikservaring leveren, door ervoor te zorgen dat applicaties overal en altijd goed werken, ook in hybride en multi-cloud omgevingen
- zowel productiviteit als innovatie stimuleren, door gebruik te maken van slimme technologie om alledaagse taken beter in te delen, zodat werknemers kunnen focussen op het werk dat ze echt willen doen.
Focus op persoonlijke ontwikkeling
Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit zorgt een goede werknemerservaring niet alleen voor hogere productiviteit, betrokkenheid en retentie, maar het verhoogt ook de klanttevredenheid en winstgevendheid. Hoe gelukkiger werknemers zijn, hoe meer betrokken ze zijn. Ingewikkelde technologie die vooral gericht is op alledaagse taken en output, maakt mensen niet gelukkig. Oplossingen die de werkdruk verlagen en waarde toevoegen, doen dat wél.
Organisaties die onnodige ruis en afleiding uit de werkomgeving verwijderen, zodat werknemers overal waar ze zijn op een simpele en consistente manier hun werk kunnen doen, kunnen rekenen op veel meer betrokken medewerkers die hun bedrijf op een constructieve manier vooruit helpen.