Nederlandse politieagenten krijgen dagelijks te maken met zowel langdurig als incidenteel belastende omstandigheden en kunnen daarvan stressklachten ervaren. Opstapeling van stressklachten kan leiden tot verminderde inzetbaarheid en slechter presteren. De vraag is of bepaalde hulpbronnen deze stressklachten kunnen verminderen of voorkomen.
Omgaan met stress
In haar onderzoek richt promovenda Liselotte Koning-Eikenhout zich op de rol van ‘coping self-efficacy’ – het vertrouwen in het eigen vermogen om met stress om te gaan – bij Nederlandse politieagenten. Ze analyseert hoe dit vertrouwen invloed heeft op de verwerking van zowel chronische als acute stressoren binnen het politiewerk. Eerdere studies, waaronder ‘Chronic stressors and burnout in Dutch police officers: Two studies on the role of coping self-efficacy’ en ‘A Loss Cycle of Burnout Symptoms and Reduced Coping Self-Efficacy: A Latent Change Score Modelling Approach’, benadrukken het belang van coping self-efficacy bij het verminderen van burn-outklachten en het doorbreken van negatieve spiraalpatronen.
Beter begrip
Koning-Eikenhout concludeert dat het vertrouwen in eigen vermogen om met stress om te gaan kan helpen om negatieve effecten van belastende omstandigheden te remmen. Maar het kan zelf ook negatief beïnvloed worden. Haar onderzoek draagt bij aan een beter begrip van stressmanagement binnen de politie en biedt handvatten voor interventies gericht op het versterken van veerkracht en het voorkomen van burn-out onder agenten.