De tijd dat een werknemer zijn of haar hele carrière trouw blijft aan dezelfde werkgever, is allang voorbij. Maar veel werkgevers zien vaak van baan veranderen nog steeds als iets negatiefs. Ze zijn immers niet bereid om veel tijd en dus geld in een werknemer te investeren die hoogstwaarschijnlijk niet lang zal blijven. Maar is ‘jobhoppen’ echt zo slecht voor je cv? Hoe leg je uit aan een potentiële werkgever waarom je vaak van baan gewisseld bent, en hoe overtuig je hen om jou toch een eerlijke kans te geven?
Wees transparant
Veel werkgevers hebben nog vooroordelen over werknemers die vaak van job wisselen: ze zouden op een hoger salaris uit zijn en niet loyaal zijn. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin eerlijk te zijn tegenover je potentiële werkgever. Benoem alle organisaties op je cv waarvoor je gewerkt hebt en voeg toe welke functies je daar vervulde en wat je voor de bedrijven betekend hebt.
Onderbouw je carrièrekeuzes
Het is belangrijk om goed te beargumenteren waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt op carrièregebied. Ben je recentelijk afgestudeerd en heb je meerdere stages afgerond? Of ben je een freelancer die in korte tijd meerdere opdrachten heeft aangenomen? Dan is het logisch dat je geregeld van werkgever veranderd bent. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal, dus zorg ervoor dat je jouw verhaal goed kunt uitleggen. Ook de reden voor vertrek, want dit hoeft echt niet altijd negatief te zijn.
Erken de meerwaarde van je werkervaring
Het hoeft niet per se nadelig te zijn wanneer je bij verschillende organisaties hebt gewerkt. Je hebt immers veel uiteenlopende, relevante werkervaring opgedaan. Zorg ervoor dat je tijdens een gesprek de meerwaarde van elke baan kunt toelichten. Wat heb je precies geleerd? En wat heeft dit jou op persoonlijk vlak gebracht? Wanneer je je antwoorden op deze vragen paraat hebt, voorkom je dat je potentiële werkgever gaat denken dat je alleen uit bent op een hoger salaris of een betere positie.
Haal nooit uit naar je vorige werkgever
Als een recruiter of hiring manager vragen stelt over je vorige werkgever(s), is het geen goed idee om negatieve dingen te zeggen. Dit klinkt logisch, maar de verleiding kan groot zijn om de schuld van eventuele problemen bij een ander te leggen; je wilt immers een goede indruk achterlaten. Het is echter beter om verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes en de acties die je hebt ondernomen. Mocht je echt hele vervelende ervaringen hebben met je vorige werkgever die relevant zijn om te benoemen, kun je dit natuurlijk wel op een neutrale manier aankaarten.
De voordelen van jobhoppen
Kortom: het is absoluut geen ramp om vaak van baan gewisseld te zijn. Het maakt je op sommige vlakken zelfs aantrekkelijker dan een sollicitant die jaren blijft plakken bij dezelfde werkgever in dezelfde functie. Zo kun je je bijvoorbeeld sneller aanpassen aan omstandigheden en daarnaast heeft elke baan – hoe kort ook – je iets geleerd. Ook heb je ontdekt wat wel en niet bij jou past en heb je een uitgebreid netwerk opgebouwd.
Als je dit in je achterhoofd houdt en je je carrièrekeuzes goed kunt verantwoorden tijdens gesprekken, dan is de kans klein dat potentiële werkgevers jouw werkverleden als een probleem zien. Sterker nog: ze zien er waarschijnlijk eerder de voordelen van in.