De winter is van start gegaan. Voor veel mensen is dit de minst favoriete tijd van het jaar, door de kou en vele regen. Korte dagen met vaak maar weinig zonlicht. Een gevaar ligt op de loer: de winterdip. Bijna negen procent van de Nederlanders heeft hier last van. Voor drie procent gaat dit nog een stap verder. Deze groep krijgt last van een winterdepressie. Gepaard met de huidige hoge werkdruk, als gevolg van de personeelstekorten, leidt dit tot een hoger ziekteverzuim. Volgens het CBS is het aantal ziekmeldingen vanwege hoge werkdruk gestegen van 450.000 in 2020 naar 520.000 in 2021. In deze blog bespreek ik een aantal tips om een winterdip bij medewerkers te voorkomen. Hoe zorg je ervoor dat zij ook de wintermaanden vitaal doorkomen en productief zijn op de werkvloer?
Flexibiliteit
Allereerst is het belangrijk om te achterhalen wat de wensen van jouw medewerkers zijn. Ga dus vooral in gesprek met je medewerkers om erachter te komen waar zij behoefte aan hebben op het gebied van vitaliteit. Hier bestaat immers geen one-size-fits-all-methode voor. Zo werkt de, toch wel ouderwetse, 9-tot-5-mentaliteit misschien niet voor iedereen, en kunnen sommige medewerkers behoefte hebben aan aangepaste werktijden. Om dit mogelijk te maken, is het van belang dat werkgevers flexibele tijden aanbieden. Het is natuurlijk wel essentieel om hier afspraken over te maken, zoals het bereikbaar zijn tussen de belangrijkste uren, de zogenoemde ‘core hours’, vaak tussen 10.00 en 16.00 uur.
Inspanning versus ontspanning
Andere medewerkers ontspannen wellicht graag wat langer of vaker tussen hun werkzaamheden door. Of beginnen of eindigen hun dag graag met een workout. Uit onderzoek van ons blijkt dat 37 procent van werkend Nederland niet sport, ondanks dat de positieve effecten van sporten algemeen bekend zijn. Zo leidt sporten niet alleen tot minder sterftegevallen, maar verkleint ook het risico op chronische ziekten en mentale aandoeningen. Het geeft daarnaast een boost aan het immuunsysteem en het verbetert het kortetermijngeheugen. De feel good stofjes die tijdens het sporten worden aangemaakt, leiden op lange termijn dus ook tot gelukkigere en gezondere medewerkers.
Geef meetings een twist
Werkdagen zijn vaak gevuld met veel meetings, zowel op kantoor als online. Vraag jezelf af of deze meetings wel echt nodig zijn. Verminder, daar waar het kan, het aantal meetings om zo een ‘meeting cultuur’ te voorkomen. Kun je er niet onderuit komen, probeer dan een twist aan deze meetings te geven om medewerkers meer te prikkelen en een heuse sleur te voorkomen. Mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan sociaal contact, zo ook op de werkvloer. Plan meetings daarom zoveel mogelijk face-to-face in en wandel eventueel samen door de natuur in plaats van de zoveelste Zoom-meeting. Uit onderzoek blijkt dat vijftien procent van de Europeanen niet eens tien minuten per week wandelt (bron: Europese Commissie). Werk aan de winkel dus! Sta eens op van je bureaustoel en neem je medewerkers mee voor een ‘Walk & Talk’ om ieders productiviteit en fysieke- en mentale gezondheid een boost te geven.
Wat ook nog regelmatig fout gaat, is dat werkgevers met teamsessies en brainstorms meteen de diepte in willen gaan, terwijl een kleine verandering hier al grote verschillen in kan maken. Ga voorafgaand met je team naar buiten, doe wat ademhalings- of bewegingsoefeningen of start de meeting met een korte teambuildingsactiviteit als je voldoende tijd hebt. Dit kan het stressgevoel verlagen, het piekeren verminderen en weer voor frisse energie zorgen.
Geen taboe op mentale gezondheid
Naast het schenken van aandacht aan fysieke gezondheid, is het belangrijk om ook mentale gezondheid bespreekbaar te maken. En niet alleen tijdens de wintermaanden om een winterdip of -depressie te kunnen voorkomen. Mentale gezondheid is in alle jaargetijden van belang. Hoewel veel bedrijven zich ervan bewust zijn dat mentale gezondheid belangrijk is, heeft 63 procent van de bedrijven geen initiatieven om hieraan bij te dragen. Kleine, simpele initiatieven kunnen al helpen, zoals sessies waarbij feedback en erkenning wordt gegeven. Iets wat vaak standaard op de agenda staat, maar er toch regelmatig bij inschiet. Door zo’n gesprek wordt de relatie tussen werkgever en medewerker versterkt, wat voor meer vertrouwen en motivatie zorgt. Een andere manier is het organiseren van workshops, waarin medewerkers leren om hun eigen gevaren te herkennen. Hierdoor kunnen zij op tijd aan de bel trekken als ze merken dat ze overbelast raken, voordat ze hun grenzen voorbij zijn. Voorkomen is immers beter dan genezen. Veel voorkomende signalen zijn spanningsklachten in nek en schouders, concentratieproblemen en bepaalde zenuwtics, zoals nagelbijten. Help medewerkers om deze signalen te herkennen en zorg ervoor dat ze problemen aan durven kaarten. Zo blijft iedereen gelukkig en gezond.
Genoeg om mee aan de slag te gaan dus. Het opvolgen van de tips leidt tot medewerkers die meer betrokken, gezonder, gelukkiger en productiever zijn. Het hele jaar door. En in de wintermaanden is dit nog nét wat belangrijker om die vervelende winterdip of, nog erger, de winterdepressie te voorkomen!