Het lijkt een bombastische belofte, duizenden euro’s aan je jaarsalaris toevoegen met een simpele truc. Maar die gedachtegang –dat salarisonderhandelingen moeilijk zijn– weerhoudt veel werknemers ervan om het überhaupt te proberen. En dat is jammer, want nooit geschoten is altijd mis, toch?
In dit artikel laten we je zien dat loonsonderhandelingen helemaal niet zo eng hoeven te zijn. Want het begint vaak met het wegnemen van die mentale blokkade. En in plaats van je te overweldigen met een waslijst aan do’s en don’ts, geven we je slechts één regel waar je je aan dient te houden. Deze regel is toe te passen bij je huidige baan, maar ook tijdens een sollicitatieprocedure.
Veelvoorkomende excuses
Het is aan de ene kant wel begrijpelijk dat mensen niet zo makkelijk het initiatief voor loonsonderhandelingen nemen. Zonder te wisselen van baan zal je maandloon af en toe een zetje krijgen, bijvoorbeeld iedere twee jaar een opslag van 100 euro. Het is makkelijk en veilig om je daarbij neer te leggen. Zo voorkom je ook teleurstellingen, want een afwijzing is onprettig. Misschien heb je ook wel het idee dat proactief een salarisverhoging najagen niet bij jouw karakter past en heb je het gevoel dat dit brutaal kan overkomen. Je wilt de boel niet op stang jagen en de lieve vrede bewaren. En dat is logisch als je een gezin te onderhouden hebt of als je nog maar aan het begin van je carrière staat. Als je nog maar één voet binnen de deur hebt, omdat je nog in de sollicitatieprocedure zet, kunnen loonsonderhandelingen des te spannender zijn. Je wilt die baan graag en bent bang dat de werkgever zijn interesse verliest als je te hoog inzet.
Waarom jouw looneis vleiend is
In plaats van excuses noemen we de bovenstaande redenen liever belemmerende overtuigingen. Dat de vraag om een hoger loon brutaal overkomt, of dat de recruiter jou afwijst bij een ambitieuze looneis, is een aanname. Je kunt de gedachten van je (toekomstige) baas immers niet lezen. Werkgevers praten met alle werknemers over het loon en de vraag om een hoger salaris hebben ze vaker gehad. Het is dus niet zo dat je hiermee je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Sterker nog: veel werkgevers vinden het raar als je niét van tijd tot tijd je wens om een hoger loon kenbaar maakt. Voor managers en recruiters kan het zelfs vleiend zijn als een werkgever of kandidaat meer wil verdienen. Het betekent dat diegene graag bij het bedrijf wil blijven en eerst de mogelijkheden tot een betere beloning wil verkennen, voordat hij of zij rond gaat kijken naar functies bij de concurrent.
Vertel wat je waard bent
De enige regel waar je je aan hoeft te houden is dat je je op jouw waarde voor het bedrijf dient te focussen. Als je hard kunt maken waarom jouw huidige loon niet in verhouding staat tot de omzet die jij helpt genereren, heb je een stevige onderhandelingspositie. Als je ook nog eens kunt aantonen dat die omzet een deuk krijgt wanneer je het bedrijf verlaat, kan je baas geen kant op. Zo’n gesprek vergt dus enige voorbereiding. Vraag jezelf af of het meetbaar is aan hoeveel extra omzet jij het bedrijf helpt, of hoeveel kosten je de onderneming doet besparen. Dat kan makkelijk zijn wanneer je een commerciële functie hebt, maar wat lastiger wanneer je ‘achter de schermen’ werkt. Dan is wat meer nattevingerwerk vereist, maar dat kan jouw betoog des te indrukwekkender maken. Voor sollicitanten is het ook lastig om een inschatting te maken van de geleverde waarde. Toch kun je op basis van vergelijkbare functies bij andere bedrijven aan een cijfer komen dat eerlijk is en past bij jouw opleiding en ervaring.
Waarom je er altijd op vooruit gaat
Zoals beloofd in de inleiding gaan we je niet méér regels opleggen. Dus of jij nu een eerste voorstel doet of je de baas eerst een getal laat noemen, maakt in dit stadium niet uit. Het gaat erom dat je de angst voor de salarisonderhandeling verliest. Ook al is de kans groot dat je nul op het rekest krijgt, je wordt er altijd wijzer van. Want niet alleen is dit een oefening in eigenwaarde, maar ook is dit een manier om te zien of je toekomst bij deze werkgever hebt. Wat jou betreft in elk geval wel; anders zou je niet eens om een loonsverhoging vragen. En daar geef je een mooi signaal mee af.