Het Engelse woord resumé kun je niet een-op-een vertalen naar cv. Sommige mensen denken dat het resumé (of resume) altijd de correcte vertaling voor cv is, maar dat klopt niet helemaal!
In bepaalde situaties is het Engelse resumé de juiste vertaling voor wat wij in Nederland een cv noemen. Maar in Amerika is er een groot verschil tussen een cv en een resumé.
Eigenlijk zou je het Engelse ‘cv’ moeten vertalen naar het Nederlandse ‘cv’ en het Engelse ‘resumé’ naar het Nederlandse ‘beknopt cv’.
Want in het Engels heet een cv vaak ook gewoon een cv. Sterker nog: in het Verenigd Koninkrijk vragen recruiters in hun vacatureteksten vaak specifiek om een cv, en niet om een resumé.
Maar wat is een resumé dan wel, en wanneer heb je die nodig?
In dit artikel over de verschillen tussen cv’s en resumés scheppen wij duidelijkheid. En zoals je zult ontdekken, is deze informatie niet alleen interessant voor wie op zoek is naar een baan in het buitenland. Ook als je op zoek bent naar een carrière binnen Nederland is het goed om van deze verschillen op de hoogte te zijn!
Een resumé is een samenvatting van het (langere) cv
Een resumé is de verkorte versie van een cv. Een ezelsbruggetje om dit te onthouden: de vertaling van resumé is samenvatting.
Een resumé is dus een korte samenvatting van je cv: op één A4tje benoem je je belangrijkste werkervaring en opleiding.
In Nederland kennen we het concept eigenlijk niet, we gebruiken eigenlijk altijd het woord cv (of het langere curriculum vitae).
Wie gebruiken het woord resumé voor hun cv?
Het woord resumé komt uit de Verenigde Staten. In Amerika maken ze een groot onderscheid tussen een curriculum vitae en een resumé. In beide documenten beschrijf je je werkervaring, opleiding, prestaties en vaardigheden, maar ze verschillen in lengte en doel. Ook de wijze waarop de informatie wordt gepresenteerd is anders.
Heb je een cv of een resumé nodig?
In Nederland heb je eigenlijk altijd een cv nodig. Wil een recruiter toch graag een korte resumé, dan zal hij dat in de vacaturetekst aangeven. In Amerika verschilt het per vacature of je een resumé of een curriculum vitae meestuurt.
Solliciteren bij een universiteit
Solliciteer je in de academische wereld? Dan stuur je een cv mee. Voor een baan bij een universiteit (als medewerker of als onderzoeker) is het belangrijk om al je opleidingen, diploma’s, ervaringen en kwaliteiten te benoemen. De HR-manager (of hoogleraar) wil een compleet beeld hebben van je arbeidsverleden en prestaties.
Solliciteren bij een bedrijf of de overheid
Solliciteer je op een vacature in het bedrijfsleven of bij de overheid? Dan is in Amerika een resumé voldoende.
Expert tip
Let op: in Nederland zeggen we altijd cv, maar bedoelen we daarmee vaak een combinatie van een cv en een resumé: Stageplaatsen, werkervaring en cursussen die niet relevant zijn voor de vacature, laten we gewoon weg.
Daarmee is ‘ons’ cv een stuk korter dan het Amerikaanse cv en een stuk langer dan het Amerikaanse resumé.
Verschil tussen een resumé en curriculum vitae
Een resumé bestaat uit één pagina, soms twee pagina’s, maar is nooit langer. Een cv daarentegen kan in de Verenigde Staten en Canada vele pagina’s tellen, soms wel tien of meer (afhankelijk van je ervaring). Een Amerikaans cv bevat alle details over je studie en carrière. Een resumé daarentegen gebruikt slechts informatie die relevant is voor de vacature waarop je solliciteert.
Toch zegt een resumé soms meer over wie jij als persoon bent dan een cv. Een Amerikaans cv is door het academische karakter veel droger, terwijl een resumé een persoonlijke kant van de kandidaat laat zien, omdat het méér dan een droge opsomming is.
Zo staat er op een resumé in de Verenigde Staten altijd een persoonlijk motto of profiel waarin je als sollicitant aangeeft wat voor functie je zoekt en bij wat voor bedrijf. Ook is er ruimte voor een beetje ‘opscheppen’, waarbij je vertelt wat voor (meetbare) resultaten je in eerdere banen hebt behaald.
Wel
Een persoonlijk motto toevoegen aan je resumé.
Een beetje opscheppen.Niet
Een droge opsomming van je kwaliteiten geven.
Te bescheiden zijn.
Hierin steekt de competitieve Amerikaanse cultuur zijn kop op. In Nederland zie je dat ook steeds vaker. Wij noemen dat een persoonlijk profiel of een profielschets: een tekst waarin je jouw kwaliteiten, prestaties en ambities duidelijk maakt.
De structuur van een resumé en de volgorde van de onderdelen staat minder vast dan bij cv’s. Een gemiddeld resumé bevat meestal de volgende onderdelen:
- persoonlijk motto
- doelstelling
- werkervaring
- opleiding
- aanvullende persoonlijke gegevens
- personalia
Internationaal solliciteren of solliciteren bij een multinational?
Een resumé wordt vooral in de Verenigde Staten en in Canada gebruikt. Solliciteer je op een baan in de VS of Canada, reken er dan op dat je een resumé nodig hebt. Ook bij vacatures van Canadese en Amerikaanse bedrijven met vestigingen – en dus vacatures – in Europa wordt vaak om een resumé in plaats van een cv gevraagd. Als je dan gewoon je Nederlandse cv meestuurt met de sollicitatie, weten ze dat jij je niet goed hebt ingelezen. Kijk dus goed waar de werkgever naar vraagt!
Wel
Check of je moet solliciteren met een cv of met een resumé.Niet
Klakkeloos je cv insturen bij een sollicitatie in Amerika of bij een Nederlandse vestiging van een Amerikaans bedrijf.
Waait het resumé over naar Nederland?
Er zijn tekenen dat het resumé langzaam zijn intrede doet in Europa. Zo zijn er Nederlandstalige vacatures waarin kandidaten voor de keuze worden gesteld om een cv óf een resumé bij de sollicitatiebrief te sluiten. Ook zijn er recruiters die openlijk de voorkeur geven aan resumés, ook al stuit dit op weerstand van collega’s. Daarnaast zijn er ervaren ‘banenjagers’ die opzettelijk een resumé bijsluiten, ook al wordt er om een cv gevraagd.
Het idee hierachter is dat de resumé de aandacht trekt en wellicht nog wat vragen oproept die een cv niet zou hebben opgeroepen. Vragen die de kandidaat maar al te graag in een persoonlijk gesprek beantwoordt. Wij van CVSter.nl zijn nog niet helemaal overtuigd van deze aanpak, die meer als een schot hagel overkomt.
Hoe maak je een resumé?
Een resumé kun je, net als een cv, prima met een tekstverwerker maken. Er komen wat tabellen in voor, maar afgezien daarvan is het een redelijk rechttoe-rechtaan document. Op internet zijn er veel voorbeelden te vinden van resumés, zodat je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden. Zoek bijvoorbeeld eens op “resumé examples” in Google.
Zelf gaan knutselen met zo’n resumé kan flink wat tijd in beslag nemen, en als je de opmaak baseert op wat je op Google bent tegengekomen, zal het resultaat niet bepaald uniek zijn. Daarnaast zijn ze vaak erg ouderwets. Meld je liever aan voor een betaalde service – die overigens helemaal niet veel hoeft te kosten.