De afgelopen twee decennia heb ik de bouwsector gigantisch zien veranderen. Aan het begin van deze eeuw stond er nog een fysieke bak met cv’s op een recruiter z’n bureau. Daarna maakten we de overgang naar een digitale database. Technologische veranderingen hadden dus altijd al een grote impact op deze sector. De innovaties die nu op ons afkomen gaan ons werk nog ingrijpender veranderen.
Technologie helpt de mens
We automatiseren steeds meer facetten van de candidate journey, zodat technologie het werk van de recruiter ondersteunt. De voordelen zijn duidelijk: men is minder tijd kwijt aan administratieve taken en heeft dus meer tijd voor het vakmanschap van de recruiter: het vinden en binden van de juiste kandidaat. Aangezien ook recruiters steeds schaarser worden, is het essentieel dat ze zoveel mogelijk impact kunnen maken in de beschikbare tijd. Daarom dragen we (administratief) werk graag over aan robots, AI en slimme software.
Innovatie in het recruitmentvak is zeer aanwezig, maar ik ben ervan overtuigd dat de mens altijd nodig blijft. Juist bij de overstap naar een nieuwe baan is er vertrouwen nodig. Alleen mensen kunnen echt verbinding maken, vertrouwen creëren en persoonlijk contact maken en onderhouden. Je gaat nu eenmaal niet lunchen met een chatbot en vertrouwt er ook niet op dat een robot de ideale baan en werkgever vindt. De mens blijft cruciaal.
Recruiter meet soft skills kandidaten
Een recruiter onderscheidt zich ook door een onverwachte bemiddeling te realiseren. Het wordt steeds normaler om iemand niet op basis van functie of werkervaring, maar op basis van competenties (soft skills) te koppelen aan een opdracht(gever). Hoe meer tijd een recruiter heeft om iemand te leren kennen, hoe groter de kans is dat een dergelijke match gerealiseerd kan worden.
Technologie kan ook in dit opzicht het verschil maken. Cognitieve vaardigheden zijn inmiddels te meten, bijvoorbeeld door middel van gamification. Ieder mens observeert, denkt, beslist, organiseert en handelt op een eigen manier en heeft een bepaalde werkstijl. Inzicht in deze denkstijlen en vaardigheden helpen bepalen welk werk en werkomgeving bij iemand past. Zo komen ook ‘rolvreemde’ professionals ineens in beeld voor bepaalde vacatures.
Met andere woorden: innovatie en technologie helpen ons om (bepaalde) gaten op de arbeidsmarkt te dichten en dragen daarmee bij aan het oplossen van het tekort aan bouwprofessionals. Dat zijn professionals die we hard nodig hebben om het woningtekort op te lossen. Recruitmenttechnologie en het slim inzetten van data hebben zo een direct impact op onze maatschappij.