Prinsjesdag is net achter de rug en voor het eerst presenteerde kabinet-Schoof zijn plannen. Naast dat het mes in de expatregeling wordt gezet en het kindgebonden budget verhoogd wordt, maakte het kabinet ook bekend dat werkenden er het komende jaar financieel op vooruitgaan. Door een nieuwe belastingschijf in de inkomstenbelasting betalen werkenden minder belasting over het eerste deel van hun salaris. Dit is goed nieuws voor veel Nederlanders, want uit ons onderzoek bleek dat 42 procent van de parttime werkenden op dit moment bewust afziet van extra uren werken, omdat ze het zonde vinden om extra belasting te betalen. Met de nieuwe maatregel lijkt daar nu verandering in te komen.
Oplossing voor het personeelstekort?
En dat is niet alleen een meevaller in de portemonnee van de werkenden, maar zou ook een slimme zet kunnen zijn in de strijd tegen het aanhoudende personeelstekort. De theorie is namelijk simpel: als werken meer oplevert, zullen medewerkers meer uren willen maken.
Toch is het de vraag of deze financiële prikkel in de praktijk daadwerkelijk het verschil gaat maken. Want willen Nederlanders dan wel meer werken? En zijn er naast financiën geen andere maatregelen die werkgevers kunnen nemen om medewerkers te stimuleren extra uren te maken? Ik vertel het in deze blog.
De financiële prikkel: voldoende om meer te werken?
Laten we beginnen met de financiële prikkel: het vooruitzicht van een hoger nettoloon door extra werken spreekt een derde van de parttime werkenden (31%) aan. Zij zouden hun werktijd graag uitbreiden als dat hen financieel vooruit helpt. Toch kiest een meerderheid van hen (65%) liever voor meer vrije momenten dan voor een vollere portemonnee. Dit lijkt dus niet hét universele middel om Nederlanders meer uren te laten werken.
Helpende handen kunnen meer lonen dan extra salaris
Ondanks dat het kabinet dus heeft aangekondigd meer uren werken beter te gaan belonen, is het verstandig om je als werkgever hier niet op blind te staren. Sterker nog, het is interessanter om op zoek te gaan naar andere manieren om medewerkers te stimuleren, dan wel te faciliteren om meer uren te gaan werken.
Dat laatste kan bijvoorbeeld door medewerkers een helpende hand te bieden in hun verplichtingen rondom bijvoorbeeld mantelzorg en zorg voor kinderen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat zelfs nu meer uren werken nog niet beter beloond wordt, een kwart van werkend Nederland wel meer zou willen werken maar dat niet kan, omdat ze nodig zijn in de (mantel)zorg voor bijvoorbeeld ouders en kinderen.
Kijk als werkgever daarom eens of je kunt helpen in de zorg voor ouderen via het faciliteren van initiatieven zoals Tafeltje Dekje of via het inschakelen van huishoudelijke hulp. En in de zorg voor kinderen kan je bijvoorbeeld medewerkers financieel bijstaan voor oppasservices zoals CharlyCares of Nina.care. Met een helpende hand zoals deze geef je de medewerker zowel mentaal meer ruimte als extra tijd om zich in te zetten voor jouw organisatie.
Bemoeien met privéleven van medewerker
Je als werkgever mengen in de verplichtingen die een medewerker heeft in het privéleven, kan misschien voelen alsof je je bemoeit met iets wat niet voor jou bedoeld is. Maar tegelijkertijd laten ontwikkelingen zoals de toename in bedrijven die hun vrouwelijke medewerkers faciliteren in het invriezen van eicellen, zien dat werk en privé niet meer van elkaar te scheiden zijn. Durf deze stap dan ook vooral te nemen.
Laat medewerkers in het weekend werken
Uiteraard kan het zijn dat bovenstaande niet binnen jouw organisatie past. Een andere optie is om te kijken naar het verruimen van de werktijden. Over flexibel werken wordt natuurlijk al lang gesproken en het is geen heilige graal, maar een kwart van werkend Nederland (26%) zegt wel bereid te zijn meer uren te willen werken, wanneer zij zelf mogen bepalen wanneer ze die uren werken. Inclusief avonden en weekenden. Voor werkgevers kan het misschien wat onwennig aanvoelen om een medewerker te betalen die op zondagmiddag aan het werk is. Toch kan het, in een tijd waarin veel bedrijven niet gebonden zijn aan vaste werktijden, juist een slimme zet zijn. Als zondagmiddag werken beter past in het schema van een medewerker, hoeft dat vaak geen enkel probleem te zijn.
Neem het heft in eigen handen
We kunnen concluderen dat de plannen van kabinet-Schoof om Nederlanders meer uren te laten werken, deze Prinsjesdag een duidelijke invulling hebben gekregen. Maar toch laten onze onderzoekscijfers zien dat het als werkgever niet verstandig is om alleen op dit paard te wedden. Neem vooral het heft in eigen handen door bovenstaande opties te overwegen en ondervind wat het voor jouw organisatie kan betekenen.