Ondernemingen zijn zo druk met het volgen van de laatste managementtrends dat ze weinig oog hebben voor de gewone bedrijfsvoering. Ik roep managers en bestuurders op om de basis niet te vergeten.
Agile management, maatschappelijk verantwoord ondernemen, hybride werken, kunstmatige intelligentie: bestuurders en leidinggevenden van ondernemingen proberen alle actuele ontwikkelingen op de voet te volgen. Ik snap dat bedrijven bij willen blijven, maar dit gaat vaak ten koste van de dagelijkse bedrijfsvoering. Voor het volgen van actuele trends worden tijdrovende en kostbare projecten opgezet. Het gevolg daarvan is dat er weinig tijd en geld over is om bijvoorbeeld kritisch te kijken naar de kwaliteit en de leverbetrouwbaarheid van de producten, of de kwaliteit van de boekhouding. Ik snap het wel, dat is saaier dan een spannend nieuw project over AI, maar het gaat vaak ten koste van de omzet en de winst. Het probleem wordt volgens mij verergerd door het massaal inhuren van experts.
Er is meer kennis in huis dan gedacht
Voor het volgen van alle trends hebben de meeste ondernemingen onvoldoende expertise in huis. Daarom huren ze deskundigen in die de kennis en de ervaring hebben die nodig is om een passend veranderingstraject te begeleiden en te organiseren. Dat kost onevenredig veel geld. De vraag is welke meerwaarde het de organisatie oplevert. Draagt een nieuwe trend echt bij aan de toegevoegde waarde of doen ze het omdat collega’s en concurrenten het ook doen? De cruciale vraag is: wat kun je zélf doen? Ik merk dat het vaak een kwestie is van prioriteiten stellen en keuzes maken. Er is veel kennis aanwezig in bedrijven zelf. De kunst is om die goed te organiseren en te gebruiken.
Mijn advies is om kritisch te beoordelen of het volgen van trends en het inhuren van experts voldoende oplevert. Het antwoord is volgens mij vaak ‘nee’. De oplossing is om de beschikbare tijd en middelen anders te besteden. Elk bedrijf zou zich daarvoor eerst af moeten vragen of de basis op orde is. Er bestaat een methode om de bedrijfsconditie zelfstandig te peilen, en op peil te houden met een eenvoudige aanpak op basis van bewezen bedrijfskundige uitgangspunten.
Doe-het-zelf
Een gezond bedrijf begint met onder andere foutloze producten, financiële stabiliteit, efficiënte bedrijfsprocessen en tevreden klanten. Als een organisatie daar voldoende tijd aan besteedt, dan levert dat meer op dan continu investeren in de laatste managementtrends. Van de ene naar de andere hype hoppen, biedt geen toekomst. Het wakkert incidentmanagement aan en voor je het weet moet je dagelijks brandjes blussen.
Het managen van de essentie van een gezonde bedrijfsvoering heb je zelf in de hand. Het is mijn ervaring dat de verantwoordelijke managers daarvoor voldoende zijn opgeleid, daar heb je geen externe consultants voor nodig. Ik ben zelf ook consultant, maar het is mijn streven om mensen zo snel mogelijk zelf aan het werk te zetten met een gezonde bedrijfsvoering. Doe-het-zelf is mijn motto.