Enige tijd geleden heeft minister Asscher aangekondigd het knelpunt omtrent de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschikten aan te pakken. De transitievergoeding zou in deze gevallen worden gecompenseerd. Ook de transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen zou worden aangepast. Hoe staat het hier nu mee?
Transitievergoeding
Momenteel hebben langdurig zieken na twee jaar loondoorbetaling ook nog recht op een transitievergoeding. Daarom laten veel werkgevers het dienstverband in stand (een ‘slapend dienstverband’) om te voorkomen dat ze de transitievergoeding moeten betalen. Hierbij lopen zij het risico dat de werknemer zich hersteld meldt en weer wil komen werken. Het kabinet wil dit knelpunt op gaan lossen door de transitievergoeding van langdurig zieken te compenseren uit het Algemeen werkloosheidsfonds. Dit betekent wel dat werkgevers meer premie moeten betalen. Er werd nog onderzocht of dit met terugwerkende kracht in zou kunnen gaan. De wijzigingen zouden naar verwachting op 1 januari 2018 in werking treden.
(Met de invoering van de WAB op 1 januari 2020, komt de ‘referteperiode’ van 2 jaar te vervallen. Werknemers krijgen vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op transitievergoeding als deze op initiatief van de werkgever eindigt, waarbij de transitievergoeding wordt berekend over de feitelijke arbeidsduur zonder deze af te ronden op hele halve jaren. Verder komt er voor werkgevers in 2020 een regeling waarmee ze transitievergoeding kunnen terugvragen na het ontslag van langdurig zieke werknemers. Daarmee is het slapend in dienst houden van werknemers verleden tijd. – Redactie AllesoverHR)
Ook met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen gaat het een en ander veranderen. Er komt meer ruimte om bij cao af te wijken van de transitievergoeding. Eerder was het zo dat de regeling in de cao gelijkwaardig moest zijn aan de transitievergoeding waar een werknemer recht op zou hebben. Dit vervalt. Wel moet er sprake zijn van een voorziening gericht op beperken van werkloosheid of van een redelijke financiële vergoeding of een combinatie hiervan.
Stand van zaken
De voorgenomen regeling heeft impact op de processen bij UWV. Daarom wordt de voorgestelde regeling omtrent de transitievergoeding bij langdurig zieken met een jaar uitgesteld. Vanaf 1 januari 2019 kunnen werkgevers compensatie krijgen voor een transitievergoeding bij langdurig zieken. De regeling zal met terugwerkende kracht tot invoering van de Wwz (te weten 1 juli 2015) ingaan. De regeling omtrent de transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen kan vermoedelijk wel per 1 januari 2018 ingaan.