Als je een nieuw pad in je carrière wilt inslaan, betekent dit vaak dat er bijscholing of zelfs omscholing nodig is. Dit kost niet alleen tijd, maar soms ook veel geld. Maar waarom kiezen mensen nu voor zo’n ommezwaai in hun loopbaan? In deze blog bekijken welke motivatie werknemers en werkzoekenden naar een baan in een nieuwe sector drijft en wat voor scholing daar bij komt kijken.
Motivatie 1. Meer zekerheid met je baan
Door de coronamaatregelen hebben bepaalde sectoren het afgelopen jaar stil gelegen. Hierdoor hadden sommige werknemers tijdelijk geen inkomsten of zijn ze hun zelfs hun baan kwijtgeraakt. Onrust op de arbeidsmarkt motiveert mensen om een baan te kiezen met wat meer zekerheid. Bijvoorbeeld in sectoren waar veel vraag is naar nieuwe collega’s, zoals in de zorg of het onderwijs.
Wanneer je in een andere branche aan de slag wilt is er vaak een uitgebreid omscholingstraject nodig waarbij er een nieuwe opleiding gevolgd moet worden. Hierbij komen regelingen via de overheid, zoals subsidies voor omscholing tot docent goed van pas. Ook kun je met het Levenlanglerenkrediet een deel van je studiekosten financieren.
Motivatie 2. (Financieel) hogerop willen komen
Uitzicht op een betere functie of een hoger salaris kan een belangrijke motivatiefactor zijn om bij je oude baan te blijven. Wanneer hier geen mogelijkheden meer in zijn, gaan werknemers op zoek naar een meer kansrijke baan.
Vaak wordt er gekeken naar sectoren die op het moment gewild zijn, zoals een baan als makelaar of IT’er. Hierbij kan je inspelen op expliciete wensen, zoals het leren van een bepaalde programmeertaal of je (bij)scholen in specifieke softwareprogramma’s.
Motivatie 3. Doen wat je écht leuk vindt
In de lockdown verminderde het aantal contactmomenten en was thuiswerken de norm. Door het stilvallen van het sociale werkleven hebben werknemers meer de tijd gehad om na te denken over hun werkzaamheden en of zij dit werk willen blijven doen.
Hierbij kwamen sommige tot de conclusie dat het tijd is om te doen wat ze écht leuk vinden, ondanks de risico’s en extra scholing dat het met zich mee brengt. Tóch wel een eigen zaak beginnen met een ondernemersopleiding op zak, of je laten omscholen van een kantoor- naar een praktische baan. Ook functies in het buitenland, waarbij er een nieuwe taal geleerd moet worden, leken minder ver gegrepen dan eerst gedacht.
Motivatie 4. Fysiek niet meer in staat om je werk (in de toekomst) uit te oefenen
Als je een beroep uitoefent waarvoor je de hele dag fysiek aan het werk bent, kan er een moment komen dat het steeds meer moeite kost om je werkzaamheden goed uit te voeren. Werknemers die zich bewust zijn van deze (fysieke) limieten, nu of in de toekomst, kunnen zich ook laten om- of bijscholen voor een andere functie binnen het bedrijf.
Een goed voorbeeld hiervan is van een medewerkster in een revalidatiecentrum die de hele dag patiënten helpt, maar niet verwacht dit haar leven lang te (kunnen) doen. Via bijscholing op het gebied van management kan deze medewerker dan behouden worden voor de organisatie waarbij de stap wordt gemaakt naar een (deels) leidinggevende of coördinerende rol. Een win-win voor zowel werkgever als werknemer.
Motivatie 5. Promotie binnen de organisatie
Als werkgever en werknemer beiden tevreden zijn is het doorgroeien binnen de organisatie een logische volgende stap. Het kan zijn dat er enige scholing bij komt kijken om de medewerker klaar te stomen voor nieuwe werkzaamheden in deze hogere functie. Dit vindt vaak plaats in een studieproject die je als medewerker samen met je leidinggevende opzet en je (deels) kunt oppakken tijdens je werkuren.
Je laten bij- of omscholen kan een flinke stap zijn. Toch durven iedere dag mensen deze stap te nemen en hun droombaan na te jagen. Of je het nu doet voor extra geld, zekerheid, promotie of je eigen gelukzaligheid, bekijk waar jouw kansen liggen. Je bent immers nooit te oud om te leren!