Van harte: je bent aangenomen voor die mooie vacature. De baan is van jou! Je weet wanneer je moet beginnen en hebt er enorm veel zin in. Daarom wil je een perfecte eerste indruk maken. Men zegt weleens dat de eerste 90 dagen cruciaal zijn in een nieuwe job, maar die drie maanden beginnen natuurlijk met je eerste werkdag. In dit artikel geven we je tips om die eerste werkdag goed door te komen, zodat je een vliegende start maakt.
Wees op tijd
Net als bij jouw sollicitatiegesprek moet je tijdens je eerste werkdag ruim op tijd komen. Het begint dus al bij het opstaan: zorg ervoor dat je kleren al klaarliggen, gestreken en al. Als je met het openbaar vervoer reist, neem dan gerust een trein of bus (of tram of metro) eerder, zodat je een kwartier voor tijd het gebouw binnen kan stappen. Wanneer je werkdag aanvangt, weet je zeker dat je op je plek bent – ready to roll!
Stel jezelf voor
Neem het initiatief en stel jezelf voor aan iedereen die je tegenkomt. Wacht niet totdat jouw chef je meeneemt voor een tour over de afdeling of door het gebouw, maar kijk of je zelf aanknopingspunten voor een kort gesprekje kunt vinden. Zo kun je bijvoorbeeld bij de IT-jongens langsgaan als je een eigen e-mailadres of een wachtwoord voor een programma nodig hebt. Of proactief op die keuvelende collega’s in de koffiecorner afstappen. Het helpt als je een soort van pitch klaar hebt en niet begint te stamelen dat je een nieuwe medewerker bent.
Leer de regeltjes
Hoe werkt het koffieapparaat? Heeft iedereen een eigen plankje in de koelkast? Wie wast de vieze borden? De kleine regeltjes die voor de gevestigde orde heel vanzelfsprekend zijn, kun je het beste maar volgen. Want doe je dit niet, dan kan de spreekwoordelijke hel losbreken. Observeer dus nauwlettend hoe de dingen gedaan worden. En bij twijfel vraag je aan een collega wat de gewoontes zijn.
Vraag niet hoe laat de lunch is
Ook rondom de lunch zijn enkele do’s en don’ts. Het is logisch dat je door het vroege opstaan en het vele denkwerk al vroeg je maag hoort rammelen, maar weersta de verleiding om te vragen hoe laat je mag lunchen. Wanneer de tijd aangebroken is, mag je gerust een uitnodiging accepteren om buiten de deur te gaan eten. Waar je uiteindelijk ook luncht, doe actief mee aan de gesprekken en verschuil je vooral niet achter je smartphone.
Wees voorzichtig met vrienden maken
De verleiding kan groot zijn om je meteen al bij die aardige collega aan te klampen die jou inwerkt. Maar wacht nog even met vrienden maken. Je weet immers nog niet hoe de sociale verhoudingen liggen. Degene die tot het slijmerige aan toe met je omgaat, kan zomaar de persoon zijn waar jouw baas een hekel aan heeft. Pas na enkele weken zie je hoe de verhoudingen liggen.
Blijf jezelf
Misschien moet jij je er enigszins toe zetten om de hele dag enthousiast en energiek te blijven; vooral wanneer er zoveel te leren is! Maar dat hoeft jou er niet van te weerhouden om jezelf te blijven. Want wanneer je je anders voordoet dan je in werkelijkheid bent, creëer je verwachtingen waar je later mee geconfronteerd kan worden. Blijf daarom vooral jezelf door je zwakke punten te erkennen, door je talenten te benutten en door interesse te tonen in de aspecten van de functie die perfect bij jou aansluiten.
Borrel mee
Als je eerste werkdag toevallig een vrijdag is, of als je in een heel informele sfeer werkt en de maandagmiddag óók een goed excuus voor een borreltje is, sla die uitnodiging dan niet af! Na werktijd leer je je collega’s pas echt goed kennen. En misschien krijg je zo ook een beter idee van de onderlinge verhoudingen. Eén ding is in elk geval zeker: de volgende werkdag heb je meteen al een betere klik met je collega’s, wat de samenwerking ten goede komt. Dus maak nog even geen plannen in de avond van je eerste werkdag!
Conclusie: wees proactief en sociaal
Stel dat je zelf al jarenlang op een afdeling werkt. Hoe zou je willen dat een nieuwe collega was: verlegen en in een hoekje weggedrukt of gezellig en geïnteresseerd? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk logisch. Verplaats je dus een beetje in jouw nieuwe collega’s en laat zien dat je zin hebt in je nieuwe baan. Door twee woorden in je achterhoofd te houden, moet het helemaal goedkomen: sociaal en proactief. Veel plezier!