Wil je op verschillende functies solliciteren? Dan is het slim om je cv per sollicitatie aan te passen. Maar waarom? Je leest het hier!
Je hoort specialisten wel eens zeggen dat je voor elke sollicitatie die je doet een andere cv moet maken. Maar is dat nou wel zo? In deze blogpost ontdek je wat wij ervan vinden en geven we je enkele goede tips voor jouw eigen curriculum vitae.
Geen vacature is hetzelfde
Laten we met een feit beginnen: geen twee vacatures zijn gelijk. Ook al is de functienaam hetzelfde en het bedrijf ongeveer even groot, je kunt ervan op aan dat geen enkele vacature gelijk is. En omdat iedere functie weer anders is, is het ideale cv voor die functie ook steeds anders, nietwaar? Met andere woorden: je zou jezelf tekort doen als je met een ‘one-size-fits-all’ cv op verschillende vacatures reageerde. Nu snappen we dat je dit liever niet hoort, omdat er heel wat extra werk bij komt kijken, maar zo is het leven van een werkzoekende nu eenmaal. Wie serieus op zoek is naar een nieuwe betrekking, maakt er genoeg tijd voor vrij. En als je helemaal werkloos bent, zou je het als jouw nieuwe baan kunnen beschouwen.
Hoe je een cv op een vacature aanpast
Oké, je moet je cv dus voor elke vacature aanpassen. Maar hoe doe je dat dan? Simpelweg door dingen te accentueren die in de vacaturetekst worden genoemd. Solliciteer je op een functie die nauw aansluit op de stage die je tijdens jouw studie liep, dan kun je daar wat meer nadruk op leggen door een regel extra aan jouw verantwoordelijkheden en resultaten tijdens die stage te wijden. Kun je in jouw opleidingen of werkervaring niet zo gauw aanknopingspunten vinden met de vacature waar je op solliciteert, dan kun je altijd nog jouw vaardigheden onderstrepen. Wanneer je bijvoorbeeld een heuse carrièresprong maakt, is het verstandig om hier zelfs een heus vaardigheden-cv van te maken.
Maak eerst een basis-cv
Als je alles stuk voor stuk met de hand wilt doen, is de beste aanpak het maken van een ‘basis-cv’. Dit is de allerlangste cv die je maar kunt maken. Je zet er uitgebreid in wat je gestudeerd hebt, waar je gewerkt hebt, wat jouw verantwoordelijkheden bij die banen waren, wat je vaardigheden zijn, enzovoort. Wat je vervolgens doet, is bij elke andere vacature jouw basis-cv als uitgangspunt nemen en daar zaken uit ‘knippen’. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat er gaten in jouw cv ontstaan, maar je kunt wel stukken minder informatie geven over elementen die minder relevant voor de functie zijn. Probeer niet meer dan twee kantjes A4-papier te gebruiken (enkelzijdig geprint), omdat langere cv’s het risico lopen om niet (of op z’n minst minder aandachtig) gelezen te worden.
Het kan nóg sneller
Je cv voor elke vacature aanpassen klinkt als een hels karwei. Oké, voor twee of drie vacatures is dat nog wel te doen, maar als je er een dagtaak van maakt om op vacatures te reageren, kan het een monnikenwerk zijn om steeds handmatig je cv aan te passen. Er is natuurlijk een heel kleine kans dat je op een gegeven moment een versie van je cv opnieuw kunt gebruiken, maar daar zullen heel wat verschillende edities aan vooraf zijn gegaan. Het is daarom slim om elke versie op jouw computer in een mapje op te slaan met de naam van de functie, zodat je hem makkelijk weer terug kunt vinden. Wanneer je op gesprek wordt uitgenodigd, kun je zo nog snel even een uitdraai van dit document maken.