Het takenpakket van een loopbaancoach is erg breed. Deze functie wordt ook wel aangeduid als loopbaanbegeleider of loopbaanadviseur. Een loopbaancoach begeleidt mensen die op zoek zijn naar een (andere) baan bij dit proces. Dit kunnen studenten of schoolverlaters zijn, maar ook mensen die een carrièreswitch willen maken of die hun baan hebben verloren als gevolg van een faillissement of wanneer ze door lichamelijke of psychische klachten hun werk niet meer kunnen doen.
Loopbaancoach: persoonlijk aanspreekpunt
Wanneer je te maken krijgt met een loopbaancoach, is deze persoon jouw persoonlijke aanspreekpunt. Je kunt zelf een loopbaancoach inschakelen om je te helpen bij je carrière, maar het kan dus ook dat je werkgever of voormalig werkgever dit doet, als jouw functie komt te vervallen of wanneer je jou huidige werk door persoonlijke omstandigheden niet meer kunt doen. Als je zelf een coach inschakelt moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat deze een factuur zal sturen voor de verrichte werkzaamheden.
Wat doet de loopbaancoach voor mij?
Een loopbaancoach zal in de eerste plaats een gesprek met je aangaan om er achter te komen wat je precies wilt en waar je mogelijkheden liggen. Hij of zij doet bij voorbeeld een beroepskeuzetest met je en brengt in kaart wat je sterke eigenschappen zijn en waar je minder goed in bent. Zo kan er een goed onderbouwd advies komen over de weg die je het beste kunt inslaan. Als duidelijk is in welke richting jouw carrière zich zal gaan ontwikkelen, kan de loopbaancoach je adviseren over bij voorbeeld een cursus of opleiding die je kunt gaan volgen om je vaardigheden in de gekozen beroepsrichting te trainen of te verbeteren. Als je een carrièreswitch maakt, kan het zijn dat je al veel kennis en ervaring hebt. Dit kan van belang zijn bij het volgen van een opleiding, soms kun je voor het halen van een diploma bepaalde modules overslaan als je kennis al op een goed niveau is. Zo kun je soms in een verkorte tijd een omscholing volgen.
Hulp bij ontslag
Als je keuze om iets anders te gaan doen vrijwillig is, dan is dat natuurlijk een andere situatie dan wanneer je gedwongen wordt om afscheid te nemen van je beroep. Stel dat je in de zorg werkt en door lichamelijke klachten jouw werk niet meer kunt doen. Dan is het heel moeilijk om dit te accepteren en vervolgens op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Zeker wanneer je al wat ouder bent, en dat ben je voor werk al vanaf ongeveer 45 jaar, is het vaak lastig om zelfstandig de juiste keuzes te maken.
Een loopbaancoach kan je helpen om je wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. Misschien komen jullie samen wel tot een heel verrassende conclusie en heb je talenten die je nooit eerder had onderkend en waar wellicht nog loopbaanmogelijkheden liggen. Ook wanneer een bedrijf failliet gaat worden vaak loopbaancoaches ingeschakeld om de ontslagen medewerkers te helpen om elders een nieuwe start te maken.
De loopbaancoach werkt ook voor werkgevers
Ook een werkgever kan een loopbaancoach inschakelen voor de begeleiding van een medewerker van het bedrijf. Stel dat jouw baan binnen het bedrijf komt te vervallen, dan kan je werkgever je doorverwijzen naar een loopbaancoach. Die gaat dan met jou samen bekijken waar de mogelijkheden liggen om, het liefst zonder dat je werkloos wordt en dus een uitkering moet gaan aanvragen, kunt doorstromen naar een baan bij een andere organisatie. De huidige werkgever betaalt in zo’n geval de kosten voor het inschakelen van de loopbaancoach.
Deze aanpak heeft voor de werkgever voordelen, want wanneer jij wordt ontslagen en een uitkering aanvraagt wordt deze deels verhaald op je voormalige werkgever. Dus er speelt ook zeker een financieel belang mee voor je huidige baas. De loopbaancoach maakt rapporten van de bevindingen uit gesprekken met jou en de te nemen stappen om te komen tot doorstroming naar een andere baan. Deze rapporten worden uiteraard voorgelegd aan je huidige werkgever, maar dit gebeurt altijd in overleg zodat je privacy is gewaarborgd.
Waar vind ik een loopbaancoach?
Wil je begeleid worden door een loopbaancoach dan kun je contact opnemen met een van onze loopbaancoaches. Ook kun je die vinden via uitkeringsinstanties zoals het UWV of de sociale dienst, maar er zijn ook zelfstandig werkende loopbaancoaches die je kunt inschakelen. Je vindt ze het gemakkelijkst op het internet. Een goede, gekwalificeerde loopbaancoach staat geregistreerd op de websites van het BKA of CMI. Wil je vanuit je huidige baan met hulp van een loopbaancoach op zoek naar een andere functie, dan kun je natuurlijk ook overleggen met de personeelsafdeling van je huidige werk. Dit houdt wel in dat bekend wordt dat je weg wilt; je zult dus voor jezelf de afweging moeten maken of je dit het waard is.