Girls’ Day: ooit begonnen in Amerika als ‘Take-Our-Daughters-To-Work-Day’ en inmiddels ook in Nederland uitgegroeid tot een begrip. Deze dag wordt – dit jaar op 15 april – gehouden om jonge meiden te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT en ze een realistisch beeld te geven van de techwereld. Dat is hard nodig, vindt Carrie Carrasco, Director Solutions Architect bij een organisatie die open source softwareoplossingen levert. Zelf rolde ze ooit ‘per ongeluk’ de IT-wereld in, maar ze hoopt dat jonge meiden in de toekomst bewuster voor een techcarrière zullen kiezen. Maar daarvoor is eerst actie vereist.
Allereerst: hoe ben jij zelf ooit in de IT beland?
“Als jonge student begon ik aan de studie Natuurkunde, maar toen ik daarmee klaar was, wist ik één ding zeker: hier wil ik niks mee doen. Toen een van mijn professoren met het idee kwam om in Engeland de Master of Science in Information Technology te gaan volgen, begreep niemand daar wat van. “Waarom maak je het jezelf zo moeilijk?” vroeg mijn omgeving zich af. Maar we hebben het over de nineties, IT was in opkomst, ik zag daar kansen in én ik wilde als Spaanse graag Engels leren. Mijn eerste ervaring als vrouw in een mannenwereld was niet verkeerd. Ik viel vooral buiten de boot door mijn gebrekkige Engels. Toch had ik een jaar laten mijn papiertje in de pocket.”
En toen?
“Terug in Spanje begon ik mijn PhD studies en ging ik lesgeven op de universiteit. Ik weet nog goed hoe ik voor een collegezaal van 200 studenten (engineers) stond, met exact 9 meiden op de voorste rij. Niet gek hoor, want als je mij als 16-jarig meisje had verteld wat ik nu doe, zou ik je ook keihard hebben uitgelachen. Maar dat is nou juist het probleem, we hebben een verkeerd beeld van de techwereld. En daarom kiezen maar weinig meiden voor een STEM – Science, Technology, Engineering, Mathematics – studie. Terwijl coderen of programmeren écht niet het enige is wat je binnen de IT kunt doen. We moeten dit daarom al op de basisschool integreren en jonge meiden uitleggen wat ze wel niet allemaal kunnen doen met hun creativiteit.”
Leg eens uit…
“Talent is niet gender gerelateerd. Toch worden we ongemerkt beïnvloed door de beelden die we zien, waardoor wij – vrouwen – denken dat we bepaalde dingen niet kunnen. Ook het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen speelt hierin een rol. Het Matilda Effect verklaart dit: de bevindingen van vele vrouwelijke wetenschappers werden systematisch genegeerd en de eer werd aan hun mannelijke collega-onderzoekers gegeven. Dit beeld, dat alleen mannen grootse dingen kunnen bereiken en impact kunnen maken, moet worden rechtgezet. En ook dat begint al op de lagere school.”
Hoe is het als vrouw in een wereld vol mannen?
“In mijn hele carrière heb ik nooit het gevoel gehad dat ik als vrouw anders werd behandeld door mijn mannelijke collega’s. De momenten dat ik mij niet comfortabel voelde, zijn denk ik op twee handen te tellen. Maar daar leer je uiteindelijk ook mee omgaan. Het is een kwestie van ‘choose your battles’. Ook was er eens een manager die tegen me zei dat we op werk geen emoties mochten laten zien. Dat was heel moeilijk voor mij. Ik moest mezelf steeds beheersen, en kon mezelf niet zijn. Nu kan ik dat bij mijn huidige werkgever wel. We hebben emoties, die laten we zien, en we zeggen het tegen elkaar als er iets niet goed is. Het is een open bedrijfscultuur.”
Hoe ervaar jij die open cultuur?
“Binnen onze organisatie geloven we in de open source filosofie, en dat ‘open zijn’ betere resultaten oplevert. Ook staan diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel. Zo hebben we ze zelfs een VP Diversity & Inclusion mét een eigen D&I-afdeling die zich hier iedere dag mee bezighoudt. Door deze open cultuur kan ik echt mezelf zijn en dat heb ik niet eerder in mijn carrière ervaren. Een open cultuur houdt in dat je altijd kunt zeggen wat je denkt en iedereen zijn ideeën mag delen, want goede ideeën kunnen overal vandaan komen. Wat je afkomst, rol, achtergrond of gender ook is. Je kunt dan een ‘ja’ of een ‘nee’ krijgen, maar je voelt je in ieder geval comfortabel om je ideeën te delen. En dat bevordert uiteindelijk de creativiteit.”
Hoe ziet de techwereld er over 10 jaar uit?
“Ik hoop oprecht dat er dan veel meer vrouwen op alle niveaus binnen de IT werken, in allerlei verschillende rollen, inclusief de technische. Vrouwen hebben van nature bepaalde soft skills die op alle niveaus meerwaarde hebben. We zijn in staat om mensen bij elkaar te brengen, zijn goed in communiceren en kunnen als de beste coördinerende rollen in projecten oppakken. We moeten jonge meiden bewust maken van wat ze in zich hebben en dat ze zich niet moeten laten tegenhouden door gedachten als “Ik zal het wel niet kunnen.” Het kost moeite, maar we moeten vasthoudend zijn en eraan blijven werken. Het gaat al beter, maar er is nog veel werk aan de winkel.”