Dat digitalisering binnen bedrijven toeneemt, is een bekend verhaal. Hierdoor neemt het belang van hard skills af, en worden soft skills steeds belangrijker. Hoe pas jij je organisatie aan op deze ontwikkeling?
Een samenwerking tussen mens en machine
Het World Economic Forum (WEC) schat dat tegen 2025 zeker 85 miljoen banen verdwijnen doordat digitalisering toeneemt en de arbeidsverdeling tussen mens en machine verschuift. Slecht nieuws? Niet helemaal. Want waar er tientallen miljoenen banen verdwijnen, komen er ook tientallen miljoenen bij – 97 miljoen, verwacht het WEC. Dit zijn banen waarin mens, machine en algoritmen met elkaar samenwerken en elkaar versterken.
Dit betekent dat naarmate de toepassing van technologie toeneemt, ongeveer 50% van alle werknemers moet worden bijgeschoold. Dat blijkt uit het Future of Jobs Report van het World Economic Forum.
Soft skills worden steeds belangrijker
Een gevolg van de digitale revolutie is dat er andere skills nodig zijn dan voorheen. Van werknemers wordt verwacht dat ze handig zijn met bepaalde software, devices en/of robotica. Ook neemt het belang van soft skills toe, want juist de hard skills worden overgenomen door geautomatiseerde processen.
Het World Economic Forum brengt elke vijf jaar in kaart welke skills ertoe doen op de arbeidsmarkt. In hun meest recente onderzoek (2020) benoemen ze tien soft skills waar de komende vijf jaar veel vraag naar zal zijn:
- Complexe problemen oplossen
- Kritisch denken
- Creativiteit
- People management
- Samenwerken
- Emotionele intelligentie
- Beoordelen en beslissen
- Servicegericht handelen
- Onderhandelen
- Cognitieve flexibiliteit
Het belang van creativiteit
Kritisch denken en complexe problemen oplossen staan bovenaan de lijst van vaardigheden die volgens werkgevers de komende vijf jaar aan belang zullen winnen. Nieuw dit jaar zijn vaardigheden op het gebied van zelfmanagement, zoals actief leren, veerkracht, stressbestendigheid en flexibiliteit.
‘Creativiteit’ stijgt aanzienlijk ten opzichte van 2015 – maar liefst zeven plaatsen. Dat juist kritisch denken en creativiteit hoog scoren, is makkelijk te verklaren: computers bezitten deze vaardigheden niet. Creativiteit is een veel belangrijke skill binnen werk dan we voorheen dachten: het is de drijver achter innovatie. Wil je als merk of organisatie relevant blijven, dan moet je constant vernieuwen.
Is reskilling de oplossing?
Met deze tien skills in het achterhoofd, is het goed om na te gaan: hebben mijn werknemers ze onder de knie? Zo nee, dan is ‘reskilling’ door middel van trainingen en opleidingen misschien de oplossing. De respondenten in het Future of Jobs Report schatten dat ongeveer 40% van de werknemers een omscholing van zes maanden of minder nodig zal hebben. Wat dacht je van lessen in zakelijk tekenen om de creativiteit van je medewerkers te boosten?
Subsidie voor reskilling
Wist je trouwens dat er voor (interne) opleidingen en om- of bijscholing subsidies te krijgen zijn? Zo zijn voor werkgevers op dit moment vooral de SLIM-regeling en de subsidieregeling Praktijkleren interessant. Maar je kunt werknemers ook stimuleren zichzelf bij te scholen en daarbij gebruik te maken van de subsidieregeling NL leert door en het STAP-budget (het STAP-budget start op 1 januari 2022).