Het aantal zzp’ers in Nederland neemt de afgelopen tien jaar gestaag toe. In 2022 waren er 1,2 miljoen Nederlanders met een hoofdbaan als zzp’er; in totaal 12 procent van alle werkenden (bron: CBS). En dit aantal nam ook in 2023 toe. Professionals hechten meer waarde aan flexibiliteit en willen een kijkje nemen in verschillende keukens. Bovendien biedt werken als zelfstandige vaak kans op een hoger inkomen. Werken op interimbasis is ondertussen redelijk verankerd in de Nederlandse maatschappij, maar toch zijn er nog genoeg uitdagingen en interessante ontwikkelingen te zien op de markt voor interim professionals. Vanuit mijn expertise als manager interim recruitment licht ik toe hoe de interim arbeidsmarkt ervoor staat.
40-urige werkweek steeds schaarser
Enkele jaren geleden werkten vrijwel alle interim professionals fulltime. Tegenwoordig zijn de kaarten anders geschud. Veel interim professionals werken niet de volledige 40 uur, maar besteden een halve of een hele werkdag aan zelfontwikkeling. Ze volgen bijvoorbeeld een opleiding of cursus om hun cv op te krikken. En dit kunnen ze zich permitteren, want hun inkomen ligt hoog. Wel raad ik interim professionals aan om niet met te veel opdrachten of cursussen tegelijk bezig te zijn. Anders loop je het risico dat je de focus verliest en geen daadwerkelijke impact bij jouw opdrachtgever kunt maken.
Inzet interim profesional vaak noodzakelijk
Gelukkig zijn de meeste organisaties gewend geraakt aan de parttime werkweken van interim professionals. Je wordt als organisatie gedwongen om met de flexibiliteit van de interim professional mee te gaan, omdat zij anders voor een andere opdrachtgever kiezen. En ook vast personeel profiteert van deze toegenomen flexibiliteit. Sabbaticals en verlengde zwangerschaps- en ouderschapsverloven kwamen enkele jaren geleden lang niet zoveel voor als nu. Toen werd de interim professional dan ook vaak ingezet om extra ondersteuning of een frisse blik te bieden bij (grote) implementatieprojecten. Nu is de inzet van een interim professional vrijwel altijd noodzakelijk om de business draaiende te houden.
Onzekerheid rondom het uurtarief
Deze noodzaak heeft vanzelfsprekend consequenties voor het uurtarief van de interim professional. Het gemiddelde tarief is in 2023 flink opgelopen door de enorme behoefte aan deze tijdelijke kracht, maar ik betwijfel of dit in 2024 ook gaat gebeuren. Dit hangt er volledig vanaf hoe de Nederlandse economie zich ontwikkelt. Het aantal interim opdrachten lijkt in Q4 heel licht af te nemen. Als dit doorzet, dan ontstaat er meer concurrentie tussen interim professionals en zullen zij wellicht flexibeler moeten zijn in het tarief. Maar ze kunnen ook stellig vasthouden aan hun standaard uurtarief.
Gezonde balans op interim arbeidsmarkt
Ondanks een zeer lichte afname van het aantal opdrachten, is de arbeidsmarkt voor interim professionals nog steeds gunstig. Een goede interim professional die beschikbaar komt, heeft nog vaak binnen een paar dagen een opdracht. De meeste organisaties hebben een probleem dat opgelost moet worden door een interim professional – daarom is hij of zij zo snel mogelijk nodig. Toch kan het sollicitatieproces bij veel organisaties beter en vooral sneller verlopen. Het lijkt een open deur, maar toch wil ik organisaties adviseren om zo snel mogelijk te handelen in de zoektocht naar die felbegeerde interim professional. Duurt het recruitmentproces te lang, dan grijp je mis.