De manier waarop we werken verandert. Die ontwikkeling was natuurlijk al aan de gang, maar heeft in deze tijd een flinke duw in de rug gekregen. We werken vanuit huis, vergaderen online en brainstormen digitaal. Toch is dat werken op afstand maar een klein gedeelte van de veranderende wereld van HR. Corona of geen corona, organisaties moeten blijven innoveren om tegemoet te komen aan de wensen, eisen, talenten en het groeipotentieel van de medewerkers van vandaag en morgen.
Organisaties die beter plannen, snel reageren en continu bezig zijn met innoveren zijn goed in staat om in te spelen op nieuwe omstandigheden en de concurrentie voor te blijven. In principe maakt het niet eens zoveel uit of het gaat om flexibilisering van het personeelsbestand, veranderende klantwensen, nieuwe marktomstandigheden, technologische ontwikkelingen of om wereldschokkende gebeurtenissen als de coronacrisis. Zorg dat je in staat bent om je aan te passen op het terrein van de kpi’s en doelen die ertoe doen.
De juiste mensen en tools
Een crisis maakt een ongekende innovatiekracht in ons los. We zien in deze tijd dat ondernemingen zichzelf in korte tijd compleet opnieuw kunnen uitvinden. Je kunt dat ook omdraaien. Innovatie stelt ons juist in staat om een antwoord te hebben op de uitdagingen van de toekomst. Innoverende organisaties hebben in de regel de flexibiliteit, wendbaarheid en slagkracht om goed te kunnen reageren op nieuwe situaties – hoe extreem die nieuwe situatie ook is.
Wat is er nodig om innovatief en dus flexibel en wendbaar te zijn? Allereerst blijft innovatie mensenwerk. Je moet dus de mensen met de slimme ideeën hebben. Maar veel belangrijker nog is dat je de mensen in huis hebt die deze ideeën naar de praktijk kunnen vertalen. Daarnaast is het belangrijk dat een bedrijf de tools heeft die flexibiliteit, snelheid van handelen en innovatie mogelijk maken. Als werkgever, werknemer en HR-professional wil je het liefst realtime over actuele data en gegevens vanuit de hele organisatie beschikken, en niet alleen het inzicht in het grote geheel aan talent, prestaties, kosten en vaardigheden. Je wilt medewerkers op individueel niveau kunnen begeleiden, volgen, opleiden en hen relevante groeikansen bieden die bijdragen aan hun geluk en voldoening en ook de onderneming als geheel beter maken.
The good, the bad ánd the ugly
Innovatie komt vooral tot bloei in een organisatie met een innovatiegerichte cultuur. Een omgeving waar medewerkers met ideeën de ruimte en aandacht krijgen, maar waar ook serieus geluisterd wordt naar de klanten. Niet alleen de wederzijdse succesverhalen op tafel leggen, maar ook de andere kant: the good, the bad ánd the ugly. Wat speelt er, wat kan er beter, wat valt tegen?
Uit chaos komen ook innovatieve activiteiten voort, dat zie je nu. Bedrijven hebben nog nooit zo snel hun bestaande praktijk en processen opzijgezet om op een nieuwe manier op afstand te gaan werken. Noodgedwongen weliswaar, maar daardoor is innovatie in een versnelling geraakt. Als alles weer min of meer normaal is, zullen we zien wat daarvan overblijft. Ik denk dat de toename in videovergaderen sowieso een blijvertje is. Ik geloof niet dat bedrijven nu weer voor elke vergadering iedereen naar één locatie willen dirigeren. Aan de andere kant hebben we nu ook gemerkt hoe belangrijk fysieke ontmoetingen blijven. Zoomen is handig en efficiënt, maar je mist het toch om elkaar af en toe van dichtbij in de ogen te kijken. En na drie videoborrels gaat daar de lol ook wel vanaf. Er zal een mooie balans ontstaan, daar ben ik van overtuigd.
Klaar voor een veranderende wereld
Je wilt voorbereid zijn op ontwikkelingen die eraan komen. Op nieuwe vragen en behoeften van klanten, op veranderende marktomstandigheden en op compleet onverwachte situaties. Focus op innovatie zorgt ervoor dat ondernemingen flexibel en wendbaar blijven. En dan gaat het niet zozeer om de business, maar veel meer om de machinekamer van de organisatie: HR, finance en IT. Innoveren doe je met het oog op de veranderende toekomst – hoe dichtbij en onvoorspelbaar die ook is.