In het huidige tijdperk van wereldwijde concurrentie, innovatie, digitale transformatie en maatschappelijke disrupties bevinden organisaties zich in een voortdurende staat van transitie. Deze constante aanpassingen aan veranderende omstandigheden vormen niet alleen organisaties, maar stellen ook werknemers op de proef. Het psychologisch contract, dat de impliciete verwachtingen en wederzijdse verplichtingen tussen werknemers en werkgevers weerspiegelt, staat onder druk.
Organisatiewetenschapper Hermien Wiechers toont in haar promotieonderzoek aan dat de continue veranderingen de aanzet geven voor werknemers om hun psychologisch contract opnieuw te evalueren en te herdefiniëren. Wanneer werkgevers falen in het nakomen van deze impliciete verplichtingen, kan dit leiden tot psychologische contractbreuken met ernstige negatieve gevolgen. Verminderde betrokkenheid, motivatie en prestaties bij werknemers, evenals hoger verloop, absenteïsme en lagere werktevredenheid, zijn mogelijke resultaten. Zelfs contraproductief gedrag en sabotagepogingen kunnen voorkomen.
Wiechers benadrukt het belang van verschillende actoren, zoals leidinggevenden, teamleden, collega’s en HR-afdelingen, in het proces van psychologische contractbreuk, omdat zij vaak gemengde boodschappen verzenden. Een beter begrip van deze dynamiek en contextuele factoren is belangrijk om sterke arbeidsrelaties te behouden.