Het tijdperk van 9 tot 5 en sfeerloze kantoren is verleden tijd. Werkgevers en werknemers maken zich op voor een moderne werkvorm waarin thuis en kantoor elkaar afwisselen. Maar wie denkt dat dit het antwoord is op de veranderende behoeften van de nieuwe generatie werknemers, heeft het mis.
Millennials willen anders
Millennials hebben andere wensen en behoeften als het gaat om hun werkomgeving dan de vorige generaties. Ze worden gemotiveerd door mogelijkheden om vooruitgang te boeken en nieuwe ervaringen op te doen. Ze hechten veel waarde aan flexibiliteit en streven naar een gezonde balans tussen persoonlijke en professionele prioriteiten. Ook zijn ze niet bang om verder te kijken dan hun huidige werkgever: de meerderheid, zes op de tien millennials, zal hoogstwaarschijnlijk van baan veranderen als ze niet het gevoel hebben dat er aan hun behoeften en verwachtingen wordt voldaan.
Klinkt als een angstaanjagende combinatie, nietwaar? Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn, zolang er maar geluisterd wordt naar de nieuwe behoeften en de werkomgeving daarop wordt afgestemd. Een opkomend concept dat hiervoor kan worden ingezet is de ‘remote work experience’. Oftewel: bedrijven die hun werknemers voor een bepaalde periode (maximaal 6 maanden i.v.m. belasting implicaties) laten werken vanuit het buitenland. Iets wat vóór de pandemie nog ondenkbaar was, maar inmiddels groeit aan populariteit.
Werken op afstand in het buitenland: waar werk, avontuur en ontwikkeling elkaar ontmoeten
Hoe ziet dat er nu precies uit? Als de pandemie ons iets heeft geleerd, is het wel dat we niet op kantoor hoeven te zijn om productiviteit te waarborgen. Één stapje verder denkend, kan er worden geconcludeerd dat als er vanuit de keukentafel in Nederland kan worden gewerkt, dat óók mogelijk is vanuit een zonnige en inspirerende bestemming. Werknemers verrichten hun huidige werkzaamheden gedurende normale werkuren. Met het verschil dat ze na werktijd de laptop dicht klappen en zichzelf in een nieuwe, bruisende omgeving bevinden wat alle zintuigen stimuleert. Ze krijgen de gelegenheid het avontuur op te zoeken, nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. En dat alles terwijl ze productief blijven voor hun werkgever en ze daarom geen ‘pauze’ in hun carrière hoeven in te lassen.
Trek nieuw talent aan, behoudt ze en verhoog hun mentale gezondheid
Het moge duidelijk zijn dat deze nieuwe vorm van werken veel wensen op het lijstje van de nieuwe generatie werknemers aftikt. Maar ook de werkgever profiteert. En wel op drie belangrijke manieren:
1. Nieuw talent aantrekken
Flexibele werkomstandigheden, reismogelijkheden en de kans om te groeien zijn niet alleen leuke extra’s als het gaat om de millennial generatie. Ze zijn essentieel. Bij het zoeken naar een nieuwe baan wordt met al deze factoren rekening gehouden – en niet slechts een klein beetje. Zo wil 70% van de millennials in West-Europa tijdens hun loopbaan graag in het buitenland werken. Belangrijker nog: Bij het kiezen tussen twee vergelijkbare banen, zou 80% de rol afwijzen die geen flexibele arbeidsvoorwaarden bood.
2. Waardevol talent behouden
Door medewerkers de flexibiliteit te bieden om op afstand in het buitenland te werken, blijven ze betrokken en tevreden. Dit zal op zijn beurt wonderen doen voor de retentie van personeel. Zo heeft 61% een baan verlaten of overwogen om een baan te verlaten vanwege een gebrek aan flexibiliteit. Ook profiteren bedrijven die werken op afstand toestaan van een 25% lager personeelsverloop in vergelijking met bedrijven die die optie niet bieden.
3. Mentale welzijn verhogen
Werknemers die de mogelijkheid hebben op afstand te werken hebben minder last van burn-outs en nemen minder ziektedagen op. Met een flexibel werkplekbeleid hebben medewerkers een betere, gezondere balans tussen werk en privé en hebben ze daardoor minder last van stress. Weer liegen de cijfers niet: 77% zegt dat werken op afstand hun algehele gezondheid en welzijn heeft verbeterd. Als dit al het geval is voor werken op afstand in het algemeen, stel je dan eens voor hoe de balans tussen werk en privé verbetert – en dus stress verlaagt – wanneer werknemers zich in een ontspannen omgeving bevinden waarin ze zich na werktijd in vakantie sferen begeven.
Een retourtje geluk
Kortom, de nieuwe generatie werknemers zoekt naar een flexibele levensstijl waarin werk en levensgeluk elkaar niet in de weg zitten, maar juist versterken. Sterker nog: de millennial geeft een bedrijf dat wél aandacht aan hun wensen en welzijn besteedt absoluut voorrang. Werkgevers moeten dus actief op zoek naar een manier om deze pijlers voor werknemers te faciliteren. Dankzij het concept van de ‘remote work experience’ kunnen bedrijven hier nu invulling aan geven.