Je hebt een, naar jouw idee, leuke en sterke vacature geschreven en hebt deze geplaatst op je website of “werken-bij..” pagina. Na een tijdje te hebben gewacht, zijn de reacties op jouw vacature erg mager. Waarom? Omdat jouw vacature niet hoog genoeg in de Google zoekresultaten staat om op te vallen! Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature hoger in Google komt en wél gezien wordt? In dit artikel vertel ik je alle tips.
Zoekwoorden
Allereerst is het belangrijk dat je je geschreven vacaturetekst nog een keer controleert. Heb je wel de juiste zoekwoorden gebruikt? Misschien denk je wel dat je de juiste zoekwoorden hebt gebruikt, maar zijn dit helemaal niet de woorden waar jouw doelgroep op zoekt. Het is dus van belang dit eerst uit te zoeken.
De beste manier om hierachter te komen is door het ‘zoekvolume’ van de zoekwoorden te controleren. Het zoekvolume geeft aan hoeveel personen per maand op een bepaald zoekwoord zoeken. Er zijn verschillende tools die je kan gebruiken om het zoekvolume te bekijken, een voorbeeld van een gratis tool is bijvoorbeeld: keywordseverywhere.com. Deze tool werkt samen met Google Chrome. Je installeert het programma op je computer en tikt een zoekwoord in in Google Chrome, vervolgens kun je het zoekvolume zien. Dit ziet er zo uit:
Aan de rechterkant zie je een lijst met ‘related keywords’ oftewel gerelateerde zoekwoorden. Het is verstandig om deze woorden te bekijken, soms zitten er zoekwoorden bij met een hoog zoekvolume die je goed kan gebruiken.
Kom je erachter dat een zoekwoord uit je vacature een laag zoekvolume heeft? Probeer deze dan te vervangen voor een zoekwoord met een hoger zoekvolume. Op deze manier zet je een SEO gerichte vacature op die goed vindbaar is in Google.
Lengte vacature
Ook de lengte van je vacature speelt een grote rol in de vindbaarheid op Google. Om dit te controleren ga je eerst onderzoek doen naar wat de lengte van vacatureteksten zijn die concurrenten hebben geplaatst. Onderzoek dit bij de eerste 10 zoekresultaten. Kijk naar de hoeveelheid content die soortgelijke vacatures gebruiken en neem daar ongeveer een gemiddelde van.
Google ziet pagina’s als betrouwbaar als ze nét wat meer content hebben dan gemiddeld. Zorg er dus voor dat de lengte van jouw vacature iets langer is dan die van andere scorende vacatures.
Afbeeldingen en video
We hebben het zojuist gehad over ‘meer content toevoegen’. Soms is dat lastig als je alles al hebt vermeld in de vacature. Maak daarom gebruik van afbeeldingen en video’s. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van de werkvloer of het team. Je kan ook video’s maken van hoe de sollicitatieprocedure in elkaar zit of hoe een werkdag eruitziet bij je bedrijf. Dit is een fijne win-win situatie, zo heb je vergeleken met concurrenten een leuke extra voor jouw doelgroep, en dus een stapje voor.
Linkbuilding
Zodra je jouw vacature hebt aangepast waar nodig, ga je backlinks verzamelen naar je vacaturepagina of “werken-bij…”pagina. Een backlink is een verwijzing van een andere webpagina naar je eigen website of pagina. Hoe meer backlinks linken naar een website of pagina, hoe hoger de plaats van de website of pagina in de Google zoekresultaten. Dit noem je linkbuilding.
Vacaturesites
Er zijn verschillende manieren voor het verzamelen van backlinks. Een van de makkelijkste is je aanmelden op verschillende vacaturesites, zoals indeed.nl, nationalevacaturebank.nl of jobbird.nl. Daarop plaats je jouw vacature en vervolgens plaats je onderaan de pagina een link naar jouw eigen vacaturepagina of “werken-bij…”pagina. Dit kun je bijvoorbeeld doen door: “Wil je meer informatie over deze vacature? Neem dan een kijkje op: -link-!” of “Voor meer informatie over ons bedrijf, klik hier -link-!”
Lokale media
Soms zijn backlinks dichterbij dan je denkt. Kijk naar lokale mediawebsites, zoals een krant of dagblad en zoek uit of er mogelijkheden zijn om een link te mogen plaatsen op deze websites.
Directory
Een andere manier is linkbuilden via een directory. Een directory is een website of platform die andere websites verzamelt rondom een bepaald thema of in een bepaalde branche. Deze websites zijn vaak ingedeeld in verschillende categorieën, waardoor bezoekers eenvoudig kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Een van de grootste directory websites is startpagina.nl. Bij zulk soort websites is het vaak erg makkelijk om een link te plaatsen. Onderaan of bovenaan de pagina staat er dan ‘link toevoegen’, deze zijn meestal gratis.
Benieuwd naar de andere manieren om te linkbuilden? Neem dan een kijkje op deze pagina: 103 linkbuilding strategieën.