Dat Nederland op de dienstensector leunt, is niet nieuw. Dat Nederlanders steeds meer eten, boodschappen en (luxe)goederen thuis laten bezorgen, en dat het allemaal snél moet, is wél een redelijk nieuwe ontwikkeling. De explosieve groei van servicediensten zorgt voor steeds meer druk op de uitvoerende laag van de economie. Bedrijven die hun klanten snel willen helpen willen zelf minstens zo snel uitbreiden. Zulke snelgroeiende organisaties moeten zich afvragen hoe zij vaste én tijdelijke medewerkers kunnen aantrekken en behouden, en daarvoor is alleen loonsverhoging echt niet meer genoeg.
De vraag naar talenten
De vraag naar talenten waar je in de media over leest impliceert een zoektocht naar theoretisch opgeleide werknemers met unieke skillsets. Toch zijn het juist de hardst groeiende retailbedrijven en scale-ups in de dienstensector die problemen hebben om medewerkers te vinden. Zij zoeken niet per se naar specifiek opgeleid personeel, ingenieurs, codeurs of MT-leden, maar naar scholieren, studenten en praktische werknemers die ‘gewoon’ het uitvoerend werk willen- en kunnen doen.
Om juist die krachten vindt nu al een enorme strijd plaats, en aangezien nieuwe spelers als JustEat, Gorillaz en PicNic allemaal een zeer agressieve groeistrategie hebben, wordt deze ‘zoektocht naar oproepkrachten’ alleen maar groter. Hoe zorg je dat je als werkgever aantrekkelijker bent dan je concurrenten die allemaal op dezelfde persona jagen? Hoe word jij de ‘Employer of Choice’, de voor de hand liggende keuze als iemand bij tien anderen een vergelijkbare baan kan krijgen? Vroeger was je al blij als je voor een gesprek werd uitgenodigd. Wie nu vijf CV’s opstuurt, heeft met een beetje geluk een dag later een baan. Dat de lonen de komende periode (nog) verder zullen stijgen in dit segment staat daarom buiten kijf. Maar er zit een plafond op deze maximale vergoeding en lonen kruipen naar elkaar toe. Wat kun je als HR-afdeling nog meer bieden op het gebied van technologie, extra arbeidsvoorwaarden en sociaal maatschappelijk belang?
Snelle en intuïtieve software
Hoewel de hierboven genoemde bedrijven eten of boodschappen thuisbezorgen, zijn het geen klassieke retailers of horecaondernemingen, maar techbedrijven die slim en tijdig inspelen op een maatschappelijke behoefte. Ze bouwen bijvoorbeeld softwareplatformen die automatisering van een logistiek proces faciliteren. Op straat voeren de koeriers dan de ‘last mile’ uit. Deze bedrijven zijn dankzij hun innovatieve concepten in staat binnen no-time van een handvol medewerkers tot een massa met duizenden krachten te groeien. Maar de snelle en enorme groei leidt er vaak toe dat de hr- en payroll oplossingen, het deel dat het personeel gebruikt, niet vanzelfsprekend met de organisatie mee groeien. De tools die werknemers moeten gebruiken moeten gemakkelijk in gebruik zijn en zo goed mogelijk werken. Wat als je als koerier al je uren, kilometers, fooien, aantal bezorgingen en meer moet registreren, maar er is geen gemakkelijk, snel proces? Dan is er wellicht een concurrent die óók goed betaalt, waar de employee experience beter is. Je kunt daarom als scale-up geen concessies doen op het gemak waarmee mensen voor je kunnen werken. Elke personeelsverplichting zou met één knop te regelen moeten zijn. Of zonder knop: er zijn al bedrijven waar je alleen een foto van je ID op hoeft te sturen om aangenomen te worden. Over gemak gesproken…
Balans in salaris
De markt zal uiteindelijk een balans vinden in een situatie waarin de lonen min-of-meer gelijk zijn. Salarissen an sich zullen dan geen (extra) motivatie meer zijn voor studenten en oproepkrachten. Je zult daarom ook steeds vaker zien dat werkgevers out of the box gaan denken en bijvoorbeeld groene stroom voor hun mensen gaan financieren, gemakkelijke doorgroeimogelijkheden aanbieden of zelfs een cursus ‘stoppen met roken’ faciliteren. Maar praktischer: wat als je ze de belofte kunt maken dat ze gemaakte uren binnen een dag krijgen uitbetaald? Vooral in combinatie met een gebruiksvriendelijke app is dat super aantrekkelijk. Je levert als bezorger je bestellingen af, voert die binnen een halve minuut in en je ziet in één oogopslag hoeveel geld er morgen, nog vóór je op stap of uit eten gaat, op je rekening staat.
Deze ontwikkelingen op het gebied van HR, payroll en benefits zijn volop gaande. In 2022 zullen deze innovaties steeds meer mainstream worden. In Amerika is directe uitbetaling na arbeid nu al niet meer nieuw; hier is het nog een toekomstvisie. Maar wel één die in razend tempo zal worden ingevoerd. Ondernemers die zich in het gevecht om arbeidskrachten bevinden doen er daarom goed aan de trends en innovaties op dit gebied in de gaten te houden en in gesprek te gaan met hun adviseurs. Op die manier houden zij zich staande in het ‘Wilde Westen’ in de zoektocht naar (oproep)krachten.
Door: Diego Serna, Workday Lead Netherlands