Komt uw medewerker met vertrouwelijke gegevens in aanraking? Dan kunt u een geheimhoudingsbeding in de arbeidsovereenkomst opnemen. Waar dient dit beding aan te voldoen? En overtreedt uw werknemer dit beding door bijvoorbeeld vertrouwelijke stukken naar zijn privé-mail te sturen?
Geheimhoudingsbeding
Een geheimhoudingsbeding is een los beding in de arbeidsovereenkomst waarin een werkgever geheimhouding kan opleggen aan de werknemer voor een periode tijdens en na zijn arbeidsovereenkomst. Hiermee kunt u voorkomen dat uw (ex-)werknemer bedrijfsgevoelige informatie deelt met anderen.
Inhoud
Het is niet eenvoudig om exact vast te stellen welke informatie onder het geheimhoudingsbeding valt. Wel kunt u aangeven waar de grenzen van het beding liggen. Hierbij kunt u denken aan wat wordt verstaan onder vertrouwelijke informatie, tot wanneer de geheimhouding geldt, tegenover wie de geheimhouding geldt en wat de consequenties zijn als de werknemer zich niet aan het beding houdt.
Deze consequenties kunnen bestaan uit een (vaste) boete en een schadevergoeding. U kunt voor één bepaalde schending van de geheimhouding echter niet zowel een boete als een schadevergoeding opleggen, u dient een keuze te maken. Afhankelijk van de soort schending is een boete (bijvoorbeeld een vast bedrag per dag) of juist een schadevergoeding meer gepast. Het is dus verstandig om beide opties in het beding te benoemen, zodat u bij de schending de keuze heeft tussen beide opties.
Schending
Het is niet eenvoudig om vast te stellen wanneer een geheimhoudingsbeding precies is geschonden. Zo is er een uitspraak van het gerechtshof van december 2016, waaruit blijkt dat wanneer een werkgever met een werknemer een geheimhoudingsbeding overeenkomt, er niet direct sprake is van een schending van dit beding wanneer een werknemer (na de opzegging van zijn dienstverband) stukken van zijn bedrijf naar zijn privé e-mailadres stuurt. Dit had ook te maken met de formulering van het beding.
In het beding stond dat de werknemer verplicht was tot geheimhouding jegens derden. De werknemer gaf aan de stukken alleen naar haar eigen e-mail adres te hebben verzonden en niet met derden te hebben gedeeld. De werkgever kon het tegendeel niet bewijzen. Het Hof stelde de werknemer in het gelijk.
Conclusie
Wanneer u een geheimhoudingsbeding overeenkomt met uw werknemer, zorg er dan voor dat u dit beding zo scherp mogelijk formuleert. Verwerk in dit beding wat wordt verstaan onder vertrouwelijke informatie, tot wanneer de geheimhouding geldt, tegenover wie de geheimhouding geldt en wat de consequenties zijn als de werknemer zich niet aan het beding houdt. Mocht u twijfelen of uw geheimhoudingsbeding voldoet aan de voorwaarden, is het aan te raden om dit door een jurist te laten controleren.