Als je door (chronische) ziekte of een ongeval gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt verklaard, kan dat als een flinke dreun voelen. Maar je kunt het ook van de positieve kant bekijken: je kunt dus nog werken. In plaats van dat je 30% arbeidsongeschikt bent, kun je dus zeggen dat je 70% arbeidsgeschikt bent. Dat klinkt niet alleen beter, maar je voelt je er stukken beter bij.
Zoals we verderop zullen lezen betekent zo’n percentage niet dat hetzelfde gedeelte van jouw lichaam wel of niet meer werkt. Alwéér dus een reden om niet te zwaar aan dat nummertje te tellen. De vraag is wel wat voor soort je werk je nog kunt uitvoeren en welke werkgever bereid is om jou in dienst te nemen. In dit artikel kijken we hoe het werkt.
Je hebt recht op een uitkering
Er zijn vele uitkeringen en subsidies voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Deze hangen meestal van de doelgroep af. Zo zijn er uitkeringen voor zelfstandigen, voor jonggehandicapten, voor oudere werknemers, en ga zo maar door. Maar check ook of je recht hebt op andere subsidies, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag, en kindgebonden budget. Op de website van het Nibud kun je berekenen waar je recht op hebt.
Wie bepaalt het percentage?
Het percentage arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld door twee personen: enerzijds je arts, en anderzijds de arbeidsdeskundige van UWV. De keuring hiervoor vindt plaats als je na twee jaar ziekte of revalidatie niet meer volledig aan het werk kunt.
Het percentage dat hieruit rolt, is in feite het verschil tussen het loon dat je eerst verdiende en het loon dat je nu zou kunnen verdienen met jouw lichamelijke beperkingen. Nadat de arts jouw lichamelijke beperkingen in kaart heeft gebracht, drukt de arbeidsdeskundige dit uit in een percentage. En wanneer dat percentage arbeidsongeschiktheid 35% of hoger is, heb je recht op een WIA-uitkering.
Ik wil toch nog werken!
Het is nooit leuk om verplicht thuis te moeten zitten. Hoewel, dat zeggen we eigenlijk verkeerd. Want niemand verplicht je om thuis te zitten als je gedeeltelijk kunt werken. Oké, je kunt dan misschien niet bij je vorige werkgever aan de bak, maar er zijn plekken waar je wel welkom bent. Soms weten deze werkgevers dat zelf nog niet eens, totdat ze ontdekken welke voordelen ermee gemoeid gaan om een gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerker in dienst te nemen.
Gelukkig sta je er niet alleen voor bij het vinden van een nieuwe baan. Heb je recht op een uitkering, dan helpt het UWV of jouw gemeente je bij jouw re-integratie. Zo’n hulp kan bestaan uit een opleiding om jouw kennis bij te spijkeren, een werkstage als je nog niet veel werkervaring hebt, en actieve bemiddeling voor een baan.
Waar jij aan de slag kunt
Je vraagt je wellicht af bij welke werkgever je terecht kunt. De regel is dat jouw eerdere werkgever je weer in dienst moet nemen als 35% of minder arbeidsongeschikt bent. Er zullen dan wel aanpassingen moeten worden gemaakt aan jouw werkplek. Ben je méér dan 35% arbeidsongeschikt, dan heeft jouw werkgever het recht om jou uit jouw dienstverband te ontheffen en moet je dus daadwerkelijk op zoek naar een nieuwe werkgever.
Een werkgever die bereid is een gedeeltelijk arbeidsongeschikt persoon in dienst te nemen (vaak na een vrijblijvende proefperiode van twee maanden) krijgt een subsidie – de zogenaamde mobiliteitsbonus. Zo stimuleert de overheid bedrijven om mensen te helpen herintegreren. Zoals gezegd zijn sommige werkgevers zich hier nog weinig van bewust. Het UWV of jouw gemeente kan op haar netwerk leunen en de lokale of regionale werkgevers hierover informeren of zelfs over de streep trekken.