Duurzame inzetbaarheid: een hot topic onder HR-managers en werknemers. Niet zo gek want de arbeidsmarkt is krapper dan ooit en de ontwikkelingen op de werkvloer volgen elkaar in rap tempo op. Juist nu heb je gezonde en waardevolle werknemers nodig die goed passen binnen je organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat ze gezond, gelukkig en met name bij de organisatie blijven? Neem duurzame inzetbaarheid op in je HR-beleid.
Duurzame inzetbaarheid gaat om een organisatiebeleid waardoor werknemers in staat zijn zich aan te passen aan steeds veranderende omstandigheden en ze verschillende functies goed kunnen vervullen. Ondanks dat vaak wordt gesuggereerd dat duurzame inzetbaarheid enkel om de gezondheid van werknemers gaat is dit niet het geval. Het gaat namelijk over de gezondheid van de hele organisatie: denk aan de werving van werknemers, de uitstroom en de periode daartussen.
Gezamenlijk belang
Actief bezig zijn met duurzame inzetbaarheid is dus een gedeelde verantwoordelijkheid van werknemer en werkgever. Maar met een gezamenlijk belang. Gezonde, energie en gemotiveerde werknemers zorgen voor hun eigen perspectief én dat van jouw organisatie. Die perfecte flow waarin jij en je werknemers met elkaar werken. Die energie wil je vasthouden, omdat het leidt tot een productieve organisatie en een positieve werkomgeving.
Altijd blijven leren
Mensen gelukkig en gezond houden op hun werk start ook met mensen motiveren en gemotiveerd houden. Als ondernemer moet je een cursus of opleiding meestal zelf betalen. De overheid onderschrijft dit en komt sinds dit jaar met het STAP-initiatief, waarbij mensen zichzelf met behulp van een subsidie kunnen bijscholen in een richting naar keuze. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt maar geeft ze ook meer focus en kunde in hun huidige baan. Het STAP-budget ging direct na de lancering op 1 maart als warme broodjes over de toonbank: na twee dagen was het budget al op. Dagen ‘op de automatische piloot’, zonder uitdaging of perspectief, duren lang en daarom geloven we ook dat constant blijven leren een vereiste is in iedere organisatie.
HR-beleid en duurzame inzetbaarheid
De toenemende krapte op de arbeidsmarkt maakt van duurzame inzetbaarheid een noodzaak. Het moet onderdeel zijn van je organisatiecultuur. Het is daarbij belangrijk dat de behoeften van je organisatie en medewerker op elkaar zijn afgestemd. Je ondersteunt dat met goede communicatie met medewerkers over de doelen en stand van zaken van de organisatie, het personeelsbeleid en de arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden of keuzemogelijkheden voor extra scholing. Uit onderzoek van ons blijkt namelijk dat 55 procent van de medewerkers behoefte heeft aan een gepersonaliseerd leeraanbod. Veel medewerkers mogen nog altijd niet zelf bepalen wat, wanneer en hoe ze willen leren. Vaak is er wel een leeraanbod, maar ontbreekt de leercultuur. Zien leren doet leren: als leidinggevenden proactief werken aan hun ontwikkeling en hun medewerkers laten zien hoe belangrijk dat is voor hun loopbaan en toekomst, dan is de kans veel groter dat ook zij er – met plezier – mee aan de slag zullen gaan.