Steeds meer medewerkers maken zich grote zorgen over hun financiële situatie. Dit stopt niet als zij ‘s morgens met hun werk starten. Zij nemen dit mee in hun werk en heeft daarmee een bepaalde mate van invloed op hun productiviteit, plezier in het werk en hun geluk.
In de verzamelde data van de afgelopen anderhalf jaar is een duidelijke stijging te zien van ‘grote zorgen van medewerkers over hun financiële situatie’ en dat hierbij een duidelijke relatie te zien is met een groter risico op uitval.
1 op de 3 staat op uitvallen
Zo zien wij in onze database dat van de medewerkers die zich, regelmatig tot altijd, grote zorgen maken om hun financiële situatie, er 30% een verhoogd risico heeft om uit te vallen. Van de medewerkers die zich géén grote zorgen maken om hun financiële situatie heeft 11% een verhoogd risico op uitvallen.
Anders gezegd; Bij bijna 1 op de 3 medewerkers die zich grote zorgen maakt om zijn financiële situatie, is de kans groot (90%) dat hij binnen nu en 2 tot 4 jaar niet meer in staat is zijn huidige werk uit te kunnen voeren. En dat is nog al wat.
Financiële zorgen medewerker wordt financiële aderlating voor de organisatie
Uit de onderzoeken bij onze klanten komt het thema ‘financiële zorgen’ steeds vaker naar boven als stuurfactor. Door middel van een wetenschappelijke analyse bepalen we welke factoren van invloed zijn op het werkvermogen van medewerkers van een organisatie. De factoren die van invloed zijn op het werkvermogen noemen we stuurfactoren en kunnen voor elke organisatie anders zijn. In dit geval betekent het dat het werkvermogen, van medewerkers die zich vaker grote zorgen maken om hun financiële situatie, lager (slechter) is dan medewerkers die zich minder vaak zorgen maken.
Wij weten uit onze onderzoeken dat er een relatie is tussen werkvermogen en productiviteit. Medewerkers met een verminderd werkvermogen scoren op arbeidsproductiviteit statistisch significant lager dan medewerkers met een goed of uitstekend werkvermogen. Een laag werkvermogen leidt dus tot een lagere productiviteit.
Daarnaast is tevens gebleken dat medewerkers met een slechter werkvermogen ook vaker verzuimen. Dit zijn gevolgen van een verminderd werkvermogen welke resulteren in extra kosten.
Op tijd de juiste ondersteuning bieden
Financiële zorgen kunnen tot veel stress en conflicten leiden. Mensen schamen zich vaak voor het hebben van financiële problemen waardoor ze (te) lang wachten met het aankaarten van dit probleem. Naast schaamte gaat het leven met geldzorgen vaak gepaard met psychische problemen en de daarbij komende negatieve emoties als angst, gebrek aan zelfvertrouwen, verdriet en neerslachtigheid.
Als organisatie kan je medewerkers helpen de juiste ondersteuning te vinden. Dit is van groot belang. Niet alleen voor de betreffende medewerkers, maar ook voor de organisatie zelf.
Neem dit mee in het medewerkersonderzoek
Wij raden werkgevers aan dit thema mee te nemen in het terugkerende medewerkersonderzoek en extra aandacht te geven aan de financiële zorgen van hun medewerkers door met hen de dialoog aan te gaan. Laat hen weten dat het bespreekbaar is en zorg daarnaast voor goede ondersteuning van leidinggevenden en mogelijkheden vanuit HR.