Nieuwe wet- en regelgeving, het optimaal inzetten van overheidssubsidies en het uitvoeren van innovatieprojecten: finance professionals in de publieke sector hoeven zich nooit te vervelen. Daarom zijn scholen, ziekenhuizen, woningcorporaties en andere publieke organisaties dringend op zoek naar deze financials. We geven per sector een overzicht van de uitdagingen waar finance professionals het komende jaar mee te maken krijgen.
Onderwijs: strategische investeringen
Het onderwijs heeft na de coronapandemie flinke subsidies gekregen om de kwaliteit van de sector te verbeteren. Deze budgetten moeten op een strategische manier ingezet worden, en dat is een vraagstuk waar de finance afdeling zich over buigt. Daarnaast kampen scholen met de uitdagingen van alle tijden: het onderwijs futureproof maken en het welbekende docententekort. Als financial kun je deze uitdagingen tackelen door uit te zoeken welke investeringen voor innovatief onderwijs zorgen, en door na te denken over een slim ingericht beloningssysteem voor docenten.
Zorgsector: procesoptimalisatie
Ook in de zorg heeft de finance afdeling sinds corona te maken met een aantal veranderingen. Dankzij geoptimaliseerde zorgprocessen is er meer aandacht gekomen voor planning en budget; financials kunnen zich hierover ontfermen. Zij rekenen de effecten van beslissingen in de zorg door, en dat is essentieel.
Tijdens de coronapandemie werden vooral interimmers ingevlogen om deze vernieuwde zorgtrajecten soepel te laten verlopen. Nu ligt de aandacht juist op vaste aanstellingen. Ondertussen is duidelijk waar zorgproductie mist en moeten hier financiële verbeterplannen voor komen. Dat is geen kortetermijnwerk. Daarnaast is onlangs het zorgprestatiemodel live gegaan in de GGZ-sector, wat nieuwe rekenmethodieken en daarmee allerlei uitdagingen voor financials met zich meebrengt. Met beide ontwikkelingen zijn financials in de zorg – vooral binnen de GGZ – voorlopig wel zoet.
Woningcorporaties: implementeren van nieuw beleid
Woningcorporaties krijgen binnenkort nieuwe afspraken vanuit de overheid voorgeschoteld met plannen voor woningbeleid. Het is aan de financial om uit te zoeken hoe deze afspraken nageleefd kunnen worden, en wat er met het bijbehorende budget gaat gebeuren. Daarom zijn woningbouwcorporaties vooral op zoek naar professionals die financieel zeer sterk zijn, adviserende vaardigheden beheersen én vastgoedkennis hebben.
Daarnaast blijven financials druk met financiële aspecten van de woningnood, de Woningbouwimpuls en duurzaam bouwen. Ik verwacht hierdoor ook meer werkgelegenheid bij energiebedrijven, specifiek voor business controllers, project controllers en financial controllers.
Publieke sector vooral baat bij stressbestendige financial
IT-skills en stakeholdermanagement zijn twee vereisten voor financials waar publieke organisaties al jaren om vragen en die ook belangrijker worden. Er is echter één vereiste die er nu met kop en schouders bovenuit steekt: stressbestendigheid. Aan werk is geen gebrek: banen van financials worden minimaal getroffen door een eventuele crisis. Maar alle ontwikkelingen die gaande zijn, zorgen wel voor flinke werkdruk. Het is dus essentieel dat je je hoofd koel kunt houden.