Geld speelt niet altijd de meest doorslaggevende rol bij het kiezen van een baan. Werksfeer wordt namelijk door twee derde van de Nederlanders (64%) gezien als een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden, zo blijkt uit onderzoek* van ons. Dit betekent echter niet dat salaris niet belangrijk is; integendeel, de afgelopen jaren is het juist een groter thema geworden op de werkvloer. Ruim de helft van de Nederlanders (57%) beschouwt naast werksfeer ook het salaris als uiterst belangrijk. Vooral in het licht van de inflatie waar we het afgelopen jaar mee te maken hadden, blijken financiële zorgen een grote impact te hebben op de mentale gezondheid van medewerkers.
Wat kunnen werkgevers doen om hun personeel te ondersteunen op financieel vlak en zo bij te dragen aan een positiever werkklimaat?
Een realistische kijk op inflatiecorrectie
Financiële onzekerheid kan veel stress opleveren. Eén op de tien Nederlandse medewerkers ervaart dit. En met ruim de helft van de Nederlanders die een baan elders gaan zoeken vanwege geldzorgen, staan werkgevers voor een lastig parket. Er is namelijk niet altijd ruimte voor salarisverhogingen, maar ze willen goed personeel natuurlijk ook niet kwijtraken.
Het is daarom extra belangrijk om realistisch te kijken naar de salarissen van huidige medewerkers. Door stijgende (productie)kosten belasten werkgevers waarschijnlijk hun klanten of eindgebruikers meer. Het zou daarom rechtvaardig zijn om extra inkomsten opnieuw te verdelen onder medewerkers binnen de organisatie. In het kader van de inflatie van afgelopen jaar kan het overwegen van een salariscorrectie of het aanbieden van compensaties zoals hogere reiskostenvergoedingen of bonussen een goede manier zijn om de impact van kostenstijgingen op te vangen en de werknemers tegemoet te komen.
Financiële hulp door onafhankelijke partij
Eén op de acht Nederlanders komt door inflatie niet meer rond met hun huidige salaris, en als er geen mogelijkheden zijn tot salarisverhoging, dan kan het nuttig zijn om medewerkers aan een onafhankelijke boekhouder of coach te koppelen. Zo kan gekeken worden of het mogelijk is om maandelijkse kosten beter te verdelen of om handige bespaartips toe te passen, rekening houdend met de persoonlijke financiële situatie van elk individu. Werkgevers kunnen hierdoor begeleiding bieden bij het sparen voor pensioen, het opstellen van budgetten en het opzetten van een ‘fonds’ voor noodsituaties. Er zijn zelfs bedrijven die renteloze leningen verstrekken aan hun medewerkers om ze te helpen met hun financiën.
Flexibele benefits per individu
Terwijl de ene persoon wellicht behoefte heeft aan begeleiding bij het opstellen van budgetten, geeft de ander er misschien de voorkeur aan alles zelf te regelen. Het is aan de werkgevers om de juiste balans te vinden en per individu te kijken wat het beste werkt of waar zij behoefte aan hebben. Het bieden van voldoende diverse ondersteuningsmogelijkheden op financieel gebied is daarbij essentieel. Overweeg daarbij ook vernieuwende benaderingen, zoals flexibele uitbetaalmomenten waarbij medewerkers kunnen worden uitbetaald wanneer zij dat willen of nodig hebben, bijvoorbeeld één keer per week in plaats van één keer per maand. Werkgevers kunnen hierbij een sleutelrol vervullen als vertrouwenspersoon of gids.
Out-of-the-box thinking
Niet alleen kun je medewerkers bijstaan bij financiële zorgen door je te richten op het salaris en de uitgaven, maar je kunt ook op andere manieren met je personeel meedenken. Zo kun je ervoor kiezen om aankopen, zoals laadpalen en zonnepanelen, via het brutoloon te laten verlopen. Daarnaast is het mogelijk aandelen in het bedrijf aan te bieden, gunstige inkoopregelingen te treffen voor grootschalige aankopen, of te assisteren bij het opzetten van ‘spaarpotjes’ voor vakanties of een sabbatical. Financiële ondersteuning beperkt zich niet alleen tot het regelen van salarissen.
De impact van inflatie treft iedereen. Het vroegere taboe rond financiële zorgen op de werkvloer is verouderd en dit thema verdient een centrale plek in de professionele omgeving, zowel onder werknemers als werkgevers. Alleen door openlijk te praten over onze zorgen en behoeften kunnen we gezamenlijk werken aan een fijnere werkomgeving, waarin iedereen de ruimte heeft om zijn of haar financiële zorgen te delen en aan te pakken.
*Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders door onderzoeksbureau Multiscope.