Een 13de maand is een variatie op de eindejaarsbonus” die in december wordt uitbetaald. Het is een eenmalige, jaarlijkse uitkering ter grootte van 1 maandsalaris, dat aan het einde van het arbeidsjaar wordt uitgekeerd. De 13de maand is ook bekend als eindejaarsuitkering.
Niet iedereen krijgt een 13e maand. Een 13e maand is namelijk niet wettelijk geregeld. Het vakantiegeld is wel wettelijk geregeld. Werkgevers zijn niet verplicht om hun personeel een 13e maand te geven.
Wanneer heb je recht op een 13de maand?
De werkgever is verplicht een dertiende maand te betalen wanneer:
- Er in de sector een CAO is afgesloten die de toekenning regelt;
- Er een dergelijke CAO is afgesloten op ondernemingsvlak;
- De verplichting opgenomen is in het arbeidsreglement van de onderneming
- Ze opgenomen is in een individuele arbeidsovereenkomst de uitbetaling ervan steunt op een gebruik in de onderneming er is sprake van een gebruik wanneer de toekenning van een 13de maand bij uitdiensttreding van een werknemer gekenmerkt wordt door: 1) een zekere algemeenheid, d.w.z. dat de toekenning minstens gebeurt aan alle werknemers van een herkenbare groep, 2) een zekere vastheid, d.w.z. dat de toekenning herhaaldelijk plaatsvindt volgens dezelfde voorwaarden en berekeningswijze, 3) een zekere bestendigheid, d.w.z. dat de toekenning al enige tijd plaatsvindt.
Wanneer heb je recht op een 13de maand bij uitdiensttreding?
De CAO, het arbeidsreglement of de individuele arbeidsovereenkomst zullen voorwaarden bevatten waaronder de 13de maand toegekend wordt.In vele gevallen is er een anciënniteitvoorwaarde vereist of moet je in een bepaalde periode een aantal dagen gepresteerd hebben.
Heb je recht op een 13de maand als je zelf ontslag neemt?
Ook hier moeten we teruggrijpen naar het document dat het recht op 13de maand bevat.
Wat betreft de uitdiensttreding wordt in de regeling vaak nog een onderscheid gemaakt naar wie de overeenkomst beëindigt. Zo voorzien veel sectoren dat een 13de maand moet uitbetaald worden indien de werkgever de overeenkomst beëindigt (behalve bij beëindiging om dringende redenen). Veel minder sectoren voorzien dat een premie moet uitbetaald worden indien de werknemer zelf ontslag neemt. Ook indien je nog in dienst bent (hoewel je wel al hebt opgezegt) op het ogenblik dat de 13de maand wordt uitbetaald, moet je de regeling die geldt in je onderneming erop naslaan. In de meeste sectoren zal je in deze situatie het recht op 13de maand echter behouden.
Andere belastingtarief
Een 13e maand wordt op een andere manier belast, namelijk tegen het zogenaamde bijzondere tarief. Hierdoor zal het netto minder opleveren dan een normaal maandsalaris. Vaak is de dertiende maand in de CAO geregeld, en niet afhankelijk van de resultaten van het bedrijf, zoals vaak wel bij een bonus het geval is. Wanneer eenv13de maand in een CAO geregeld is, maakt dit deel uit van het overeengekomen salaris. Wanneer een 13de maand niet bij CAO of arbeidsovereenkomst is overeengekomen, dan maakt dit geen deel uit van het overeengekomen salaris, er worden dan ook bijvoorbeeld geen WW-rechten over opgebouwd.