Duurzame inzetbaarheid en organisatiecultuur
Als je bij De Arbodienst werkt als adviseur heb je een uitdagende functie. Om arbeidsverzuim te voorkomen, en zo medewerkers optimaal tot hun recht te laten komen, sta je werkgever én werknemer bij. Vanaf de eerste ziekmelding (en bij voorkeur zelfs preventief) tot iemand weer aan het werk en richting duurzaam herstellen begeleiden. Als Adviseur Arbeid en Gezondheid weet ik er alles van. Hoe een werkdag er voor mij uitziet? In deze blog neem ik je mee op pad.
Het eerste ochtendgloren
Als adviseur ga je geregeld langs bij klanten. Bijvoorbeeld een gesprek met HR om verzuimcijfers te bespreken, een kennismakingsgesprek met een leidinggevende, een zorggesprek met een medewerker óf het simpelweg laten zien van je gezicht bij een nieuwe klant. Vandaag heb ik op locatie met een collega-adviseur afgesproken. We ondersteunen samen een relatief grote zakelijke klant. Binnenkort hebben we een strategisch kwartaaloverleg met de HR-afdeling en besluiten dit samen voor te bereiden.
Frequent en complex verzuim
Met een kopje koffie duik ik met mijn collega de diepte in. De klant heeft zowel kantoor- als distributiemedewerkers in dienst. Het verzuim is hoog. Zou een verzuimanalyse duidelijk maken wat de mogelijk onderliggende oorzaken zijn? Er is sprake van frequent verzuim als een medewerker zich meer dan drie keer per jaar ziekmeldt. Dit kan mogelijk leiden tot langdurig verzuim, wat betekent dat het verzuim langer dan twee of drie maanden aanhoudt. Ik vraag me tijdens de meeting hardop af hoe we dit kunnen voorkomen.
Op de analysestoel zitten
Tijdens mijn dagelijkse contact met leidinggevenden en HR, kan ik zaken op een laagdrempelige manier adresseren. Te denken valt aan signalen die ik oppik. Maar uit een verzuimanalyse kunnen ook overkoepelende zaken voortvloeien, zoals trends op het gebied van verzuim. Ik maak vandaag ruimte in mijn agenda om echt aan de slag te gaan met een dergelijke analyse. Mijn collega en ik analyseren de verzuimcijfers van de voorgaande jaren om trends te kunnen herkennen en eventuele andere factoren aan te wijzen. Zijn er bijvoorbeeld aspecten in de cultuur en structuur van de organisatie die verzuim bevorderen? Na een lange sessie vullen wij de agenda voor het overleg in en sturen dit alvast naar de HR-afdeling ter voorbereiding.
In algemene zin zie ik de tendens dat bij organisaties die moderner zijn ingericht, druk van de ketel wordt gehaald. Deze organisaties zetten autonomie en regelmogelijkheden tegenover een geregeld hoge werkdruk. Aan de andere kant werkt dit niet voor iedereen zo, want sommige werknemers gedijen juist heel goed bij traditionele organisaties. Voor een duurzame situatie kan een medewerker hier voor zichzelf bewuste keuzes in leren maken.
Anders denken
Het is tijd voor lunch. Na de pauze bereid ik mij voor op een kick-off bij een nieuwe klant. Mijn belangrijkste boodschap? Anders denken over duurzame inzetbaarheid. Een medewerker die zich ziekmeldt, kan bijvoorbeeld nog wel mogelijkheden hebben. Hoe kun je als leidinggevende dat gesprek het beste aanvliegen? Een dergelijke bijeenkomst met een organisatie is waardevol, want als adviseur leer je de leidinggevenden goed kennen. En dat is natuurlijk nuttig voor de toekomstige samenwerking.
Duurzame inzetbaarheid waarborgen in alle lagen van de organisatie
De dag is bijna voorbij. Ik moet nog een aantal telefoongesprekken voeren met medewerkers die zich onlangs hebben ziekgemeld. Ik informeer naar hoe het gaat zodat ik kan inschatten of het een complex of langdurig verzuimdossier zou kunnen worden. Wanneer ik inderdaad inschat dat het langdurig verzuim kan worden, neem ik altijd contact op met de leidinggevende om de situatie en de volgende stappen te bespreken.
Tijdens deze welbestede dag is het duidelijk geworden dat een (meerjaren)plan op het gebied van verzuim en preventie van grote waarde is. Dit moet een plan zijn waarbij organisatiecultuur en -structuur ook de revue passeren. Dit gaat verder dan enkel ingrijpen wanneer verzuim al realiteit is. Durf jij naar jouw aanpak te kijken?
Zie ook:
Een dag in het leven van een Adviseur Arbeid en Gezondheid (Deel I): De rol van leiderschap en preventie in arbeidsverzuim
Een dag in het leven van een Adviseur Arbeid en Gezondheid (Deel II): Mentale gezondheid en het belang van maatwerk