Mentale gezondheid en het belang van maatwerk
Het gemiddelde arbeidsverzuim in Nederland ligt momenteel op 5 procent. Niet iedereen staat daar regelmatig bij stil, maar voor mij is het tegendeel waar; als Adviseur Arbeid en Gezondheid heb ik elke dag opnieuw met verzuim en gezondheid te maken. De vitaliteit van de mens in organisaties staat bij mij bovenaan. Want als je je lekker voelt, ga je met plezier naar je werk. Én andersom. Vrienden en familie vinden mijn werk interessant klinken, maar hebben geen idee wat ik daadwerkelijk de hele dag doe – hoe ziet een gemiddelde dag eruit? Ik kan alvast verklappen: een gemiddelde dag bestaat eigenlijk niet. En dat is tegelijkertijd het mooie aan mijn baan. Ik kan wél een inkijkje geven in hoe het er ongeveer aan toe gaat op mijn werk. Zo schep ik toch wat duidelijkheid.
De planning voor vandaag
De dag begint. Het is maandag, ik werk vanuit huis en bekijk mijn agenda voor de planning. Als ik de medewerkers die zich onlangs hebben ziekgemeld opbel, vraag ik hoe het met ze gaat om complexe of langdurige situaties in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen. Daarna informeer ik naar de meer praktische zaken. Is er contact geweest met de leidinggevende? Zijn er afspraken gemaakt over het al dan niet oppakken van werk? Ik geef een terugkoppeling aan de werkgever in een periodiek overleg om preventief verzuim aan te pakken. Als ik trends of ontwikkelingen binnen de organisatie signaleer die verzuim in de hand kunnen werken, dan bespreek ik dat met de leidinggevende, en/of HR.
Mentale klachten
Soms krijg ik met ingewikkelde situaties te maken. Zo heb ik de afgelopen tijd veel mentale klachten van medewerkers voorbij zien komen. Als het ernaar uitziet dat een medewerker langer gaat verzuimen, overleg ik met de werkgever over de volgende stappen. Het loopt al tegen de middag als ik voor sommige gevallen contact opneem met de desbetreffende leidinggevende. Met behulp van een re-integratieadvies van de bedrijfsarts kunnen werkgever en medewerker passende afspraken maken; de bedrijfsarts toetst de belastbaarheid van de medewerker en komt met een advies.
Verzuim gerelateerd aan stress
Op een werkdag kom ik medische gevallen tegen, maar een groot deel van het verzuim is gerelateerd aan stress. Onlangs was ik betrokken bij een casus waarbij de medewerker niet meer terug wilde naar zijn eigen functie omdat het werk niet paste bij zijn persoonlijke ambities. Ik vroeg mij af of dergelijke situaties vaker bij deze organisatie voorkwamen. Ik besloot dit verder te analyseren. Wat mij opvalt is dat in sterk traditionele organisaties met een hiërarchische structuur en cultuur, waar weinig regelmogelijkheden bestaan, het mentaal verzuim relatief hoger uit kan vallen ten opzichte van organisaties waar er wel flexibiliteit bestaat.
De cruciale rol van leidinggevenden
Observaties en de eerste voorzichtige analyses van ziekmeldingen, bewaar ik voor het verzuimoverleg met de HR-adviseur. Dat staat nu op de planning. We bespreken de lopende langdurige en complexe verzuimdossiers vanuit een strategisch perspectief. Wat is een mogelijke oorzaak? En hoe is de bedrijfscultuur? Leidinggevenden hebben een cruciale rol in het verzuimproces. Maar ook van medewerkers wordt verwacht dat ze een proactieve rol in het herstelproces aannemen. Een begeleiding die niet goed aansluit bij de behoeften van de medewerker kan juist contraproductief zijn.
De afsluiting van de dag
Ik sluit mijn dag af met dossierwerkzaamheden. Ik bekijk re-integratie documenten, lees nieuwe adviezen van de bedrijfsarts en voer nog een telefonisch overleg met een leidinggevende van een mkb-klant in de creatieve sector. Afijn, de werkdag zit er alweer bijna op. De verzuimgevallen herinneren mij eraan hoe belangrijk het is om privé en zakelijk goed voor mezelf te zorgen. De adviezen die ik medewerkers geef gelden óók voor jou en mij. Houd jezelf elke dag opnieuw een spiegel voor. Past je baan nog steeds bij je? Heb je genoeg ontspanningsmomenten? Zo heb ik het nodig om af en toe een stuk te wandelen. Als ik mezelf aan het einde van mijn werkdag deze vragen stel, constateer ik dat ik nog steeds op mijn plek zit. Op naar morgen!
Zie ook:
Een dag in het leven van een Adviseur Arbeid en Gezondheid (Deel I): De rol van leiderschap en preventie in arbeidsverzuim
Een dag in het leven van een Adviseur Arbeid en Gezondheid (Deel III): Duurzame inzetbaarheid en organisatiecultuur