Aan het begin van de pandemie was er al een wereldwijd tekort aan vaardigheden. Werkgevers gaven aan geen mensen met de juiste vaardigheden te kunnen vinden voor bepaalde functies. Maar in de hoofden van hun medewerkers hadden de organisaties de juiste mensen al gevonden, dat waren zijzelf. Het probleem was dat de werkgevers niet genoeg deden om ze te ondersteunen in de ontwikkeling van de gevraagde vaardigheden.
Uit onderzoek van ons bleek in 2020 al een verschil van 30% in de opvatting van werkgevers en medewerkers als het gaat om de mate waarin organisaties zijn toegewijd aan effectieve vaardighedenontwikkeling. Slechts 60% van de medewerkers gaf aan vertrouwen te hebben in de prioriteit die organisaties geven aan het bieden van kansen om vaardigheden te ontwikkelen, vergeleken met 90% van de werkgevers.
Helaas is de kloof niet gedicht. Het medewerkersvertrouwen is zelfs nog minder geworden. In 2022 geeft slechts 55% van de medewerkers aan vertrouwen te hebben in de mogelijkheden voor vaardighedenontwikkeling binnen hun organisatie.
Naast de herhaling van het onderzoek uit 2020 zijn er drie aspecten aan toegevoegd om te peilen hoe medewerkers en werkgevers hun organisatie zien als het gaat om:
- Doorlopende investering in vaardigheden
- Mogelijkheid om talent en bedrijfsresultaten te beïnvloeden
- Reactie op de pandemie
Hierbij is ook onderzocht hoe de prestaties van de organisatie werden meegewogen in de investeringen in vaardigheden.
Waarom presteren high-performing organisaties zo goed?
Zowel de organisaties als de medewerkers zien vaardighedenontwikkeling in toenemende mate als een belangrijk aspect van de manier waarop ze de toekomst samen tegemoet treden. Wat high-performing organisaties (HPO’s) onderscheidt van de rest, is hoe ze hierin investeren. HPO’s zijn organisaties met de hoogste winstgevendheid, laag personeelsverloop en hoge NPS®-scores (een Net Promoter Score is een methode om de loyaliteit van een klant te meten – red.).
HPO’s hebben een veel kleinere vertrouwenskloof dan de gemiddelde of in succes achterblijvende organisaties. Er was slechts een discrepantie van 11% tussen werkgevers en medewerkers in hun perceptie van het effect van de vaardighedenontwikkelingsprogramma’s van het bedrijf. Gemiddeld presterende organisaties lieten een kloof van 35% zien, de achterblijvers hadden met 42% een twijfelachtig record.
Het is duidelijk dat gedurende een tijdperk van onzekerheid HPO’s geloven in zwaar investeren in innovatie en prestatie, en in hun mensen en hun vaardigheden als groeistrategie. Ze zijn succesvol als zij de vaardigheden van het personeel ontwikkelen en deze in lijn brengen met de opvattingen, behoeften en wensen van de mensen zelf.
De kloof dichten
Het is geen verrassing dat het tekort aan talent en vaardigheden de grootste zorg is van werkgevers de komende drie jaar, 48% noemt dit als één van hun drie grootste zorgen.
Organisaties die dit serieus nemen zijn al begonnen met het prioriteren van vaardighedenontwikkeling of zijn dat komend jaar van plan om die zorg te verminderen.
Investeren in learning en vaardighedenontwikkeling is van vitaal belang. Organisaties die hierin investeren zullen vooroplopen als het gaat om leren op de werkvloer, mentor- en coachingsprogramma’s, opleidingen, learning content en learning & development-technologie. Bovendien vergroten succesvolle learning platforms het enthousiasme en de wens van medewerkers om te leren, wat weer ten goede komt aan een leercultuur in de organisatie.
Er is niet één manier voor jouw organisatie om een vaardighedenontwikkelingsprogramma te ontwikkelen. Luister naar de mensen en bied ze vooral de mogelijkheid hun vaardighedenontwikkelingskansen te grijpen. Het is een investering die ten goede komt aan zowel werkgevers als medewerkers.