Na drie lockdowns lijkt het erop dat we nooit meer fulltime terugkeren naar kantoor. Maar met uitsluitend thuiswerken zijn we ook niet meer tevreden. De derde werkplek biedt uitkomst.
Gelukkige, tevreden medewerkers zijn 13 procent productiever, blijkt uit onderzoek. Door de lockdowns staat het welzijn van medewerkers echter onder druk. Thuiswerken leidt in toenemende mate tot frustratie en verstoort de werk-privébalans. Volledig terug naar kantoor is ook geen optie. Lang niet iedereen wil terug het keurslijf en de file in. Werkgevers hebben daardoor een harde noot te kraken: hoe organiseren we een happy workforce?
Derde werkplek biedt uitkomst
De derde lockdown toont aan dat hybride werken ‘tribride’ moet worden. De derde werkplek is niet alleen de oplossing voor alle thuiswerkproblemen, het is meer dan dat. Een aanbod van uiteenlopende werkplekken is een deel van de oplossing voor vele maatschappelijke, sociaal-economische en klimaatgerelateerde problemen.
We beschrijven er vier.
Mentale gezondheid
De mentale gezondheid van jongere generaties gaat fors achteruit. Met name studenten, starters en dertigers komen in de knel door het vele thuiswerken en weinige contact.
Dieuwke Knevel – GZ psycholoog en praktijkeigenaar in Utrecht – bevestigt deze problematiek. Knevel: ,,Er is de afgelopen twee jaren een forse toename in onze psychologenpraktijk (GBGGZ) van jonge mensen met klachten behorend bij overbelasting en burn-out, depressie en angststoornissen. Door de lockdown, sluiting van de horeca en thuiswerken, raken steeds meer jonge mensen geïsoleerd. Terwijl juist in deze leeftijdsfase de sociale interactie belangrijk is voor een gezonde persoonlijkheidsontwikkeling.”
Krappe arbeidsmarkt
Het zijn uitdagende tijden voor werkgevers. Er is veel talent, maar hoe trek je hen aan en – belangrijker – hoe houd je hen gemotiveerd om te blijven?
Anouk Minnes, Great Place to Work: ,,Onze wensen en behoeften zijn in beweging. Waar we vroeger blij waren met een auto van de zaak, zijn we nu op zoek naar vertrouwen, verbinding en waardering. We willen gezien worden en ons veilig voelen in een menselijke cultuur. Bedrijven zijn druk met het toekomstig werkbeleid. Wat bied je als werkgever aan als alternatief voor thuis en kantoor? Laat zien dat je jouw mensen vertrouwt wanneer je hen laat werken waar, wanneer en op welke manier zij willen. Faciliteer flexibiliteit en autonomie.”
Woon-werksituatie
Door de toenemende woningnood, wonen velen nog ongewenst thuis, samen met huisgenoten, te klein of alleen. Een werkplek dichtbij huis biedt uitkomst, meer ruimte en beweging.
Klimaatproblemen
We willen en moeten de co2-uitstoot verminderen. Dit doen we onder andere door woon-werkverkeer te verminderen, maar ook door het individuele energieverbruik te reguleren. Een gedeelde werkplek in de buurt van huis ondersteunt beiden maatregelen. Niet in de laatste plaats aan de kant van locaties. Vierkante meters kunnen multifunctioneler. Daluren van horecazaken, culturele locaties en andere concepten kunnen worden ingevuld met ‘laptoppers’ uit de omgeving.
De opkomst van de derde werkplek
De zogeheten ‘third workplace’ is in de VS al jaren een begrip. Ook in Nederland wint dit fenomeen aan terrein. Zzp’ers doen al jaren niets anders dan werken vanuit hun favoriete koffiezaak op de hoek.
Knevel waarschuwt voor het toekomstig thuiswerkbeleid, met name post-covid: ,,Ergens naar toe gaan om te werken of studeren zoals kantoor of een andere werkplek is noodzakelijk voor jonge mensen om zich sociaal te blijven ontwikkelen. Sociaal contact is een basisbehoefte voor iedereen en dit heeft een positieve invloed op je stemming. Ook is het belangrijk om je werk-privébalans goed te houden. Veelvuldig en langdurig thuiswerken kan deze balans verstoren. Zeker voor jonge mensen in een eerste baan die nog moeten leren om hun grenzen aan te geven. Ergens naartoe gaan om te werken, zorgt voor structuur en het zorgt ervoor dat je je werkdag af kunt sluiten en naar huis kunt gaan als het werk erop zit.”