Vakantiewerk in bijvoorbeeld de horeca of schoonmaaksector raakt minder in trek bij studerende jonge werknemers. Ze vinden het interessanter en uitdagender om meer te leren over een vakgebied gerelateerd aan hun studie. Daarom kiezen ze tegenwoordig vaker voor een ‘serieuze’ zomerbaan met een match op basis van de studie, bijvoorbeeld als dataspecialist of financieel medewerker.
Carriëre
Een voordeel voor een deel van de studenten is dat een ‘kantoorbijbaan’ helpt om keuzes te maken over hun carrière. Als je als eerstejaars student, bijvoorbeeld, twijfelt aan hoe goed de studie bij je past kom je daar met een functie in het vakgebied eerder achter dan pas wanneer je afgestudeerd bent.
De meeste kandidaten voor een serieuze zomerbaan zijn een stuk verder in hun studie en willen al vroeg beginnen met het opbouwen van een carrière. Zij weten dat relevante werkervaring hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot.
Frisse wind
Wat het werken met studenten voor werkgevers boeiend maakt is de verse kennis uit de schoolbanken en de creativiteit/het out of the box denken. Ze ervaren dat als een frisse wind binnen lopende werkprocessen.
Wanneer er een match is qua persoonlijkheid vloeien uit het vakantiewerk vaak dienstverbanden voort. Voor de student is dit prettig omdat ze vaak vrijheid kunnen bieden en krijgen (als het gaat om tentamenperiodes etc.), voor de werkgever is dit prettig omdat de student in kwestie al bekend is met werkprocessen/systemen (scheelt inwerken).
Het is dan ook niet verwonderlijk dat serviceverlenende organisaties (denk aan accountantskantoren, advocatuur, etc.) actief werven bij hogescholen en universiteiten. Daarbij bieden zij vaak opties als snuffelstages, werkstudentschappen, etc. aan om te proeven van elkaar.
Voor de beloning hoeven de studenten de serieuze zomerbaan niet te laten. Ze verdienen, afhankelijk van wat voor type werk het alternatief is, vaak soortgelijk of meer.