Laat vakmensen zelf hun werk organiseren, dan komt ook de menselijke maat in de samenleving terug.
De onlangs gepresenteerde agenda 2030 van VNO-NCW en MKB Nederland waarin dit model een centrale rol speelt, is een goede eerste stap die vooral ook in de juiste richting gaat. Bedrijven staan als geen ander met twee benen in de samenleving. Veel problemen die we vandaag de dag hebben kun je niet in je eentje oplossen.
In hun visie kiezen de ondernemersverenigingen voor een nieuw kompas. Dat richt zich op het bereiken van een samenleving met gelijke kansen en werk, een duurzame leefomgeving en voldoende economische groei om die brede welvaart mogelijk te maken. Bovendien wil het bedrijfsleven meer verantwoordelijkheid nemen voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.
We leven met de Aarde, de bedoeling is niet dat we hem opsouperen ten faveure van de aandeelhouderswaarde, en onze kinderen en kleinkinderen achterlaten met een onbetaalbare rekening.
Vakmanschap en moreel gezag terug bij de mensen in de voorste linie
In het Rijnland Model zijn medewerkers niet langer de ‘human resources’ in handen van managers. Het is zaak ‘het vakmanschap en moreel gezag’ terug te brengen bij de mensen in de voorste linie. Laat de vakmensen weer zelf hun werk organiseren, dan komt de menselijk maat in de samenleving ook terug. De intenties van VNO-NCW moeten immers in de dagelijkse praktijk handen en voeten krijgen. De voorste linie moet samen met de ondersteunende diensten het verschil durven maken. Max Verstappen is ook niets zonder zijn bandenwisselaars.