Een risico-inventarisatie en –evaluatie omvat een inventarisatie van de gevaren die zich kunnen voordoen en een evaluatie van de risico’s, dat is een schatting van de kans dat het gevaar optreedt. Een bepaalde situatie brengt niet voor iedereen dezelfde risico’s met zich mee. Daarom is bepaald dat aandacht moet worden besteed aan bijzondere categorieën werknemers (o.a. gehandicapten, ouderen, zwangeren).
De Arbo-wet is per 1 juli 2005 zodanig aangepast dat branches en bedrijven meer mogelijkheden hebben om de Arbo-dienstverlening aan te passen aan de omstandigheden en mogelijkheden van het bedrijf. Bedrijven zijn nog steeds verplicht om zich deskundig te laten ondersteunen bij preventie- en verzuimaanpak, maar dan zijn er alternatieven voor het contract met een Arbo-dienst. Een werkgever kan nog steeds kiezen voor een contract met een Arbo-dienst. Maar er kan ook gekozen worden voor maatwerk, bijvoorbeeld het inhuren van externe arbodeskundigen voor de RIE.
Checklist Risico Inventarisatie en Evaluatiestappen en inhoud
De 5 stappen van de RI&E
Stap 1: ontdek gevaren.
Het is niet nodig de hele lijst af te werken, als de gevaren overduidelijk niet aanwezig zijn. Een kantoor kent tenslotte minder en andere gevaren dan een machinefabriek.
Onderwerpen:
- Werktempo en werkdruk;
- Slechte vloeren en gevaarlijke trappen;
- Brand- explosiegevaar door open vuur, gassen, explosieven;
- Bewegende machinedelen en schoepen;
- Werken op grote hoogte en tussenverdiepingen;
- Materiaal dat kan wegspringen of wegspuiten;
- Druksystemen zoals stoomketels;
- Voertuigen zoals vorkheftrucks;
- Onveilig elektrisch systeem;
- Stof, slijkstof en vuil;
- Gevaarlijke dampen;
- Tillen, duwen, trekken van zware dingen;
- Lawaai;
- Slechte verlichting;
- Lage of hoge temperatuur;
- Werktijden en pauzes;
- Slechte hygiënische omstandigheden;
- Vluchtwegen.
Stap 2:Wie zou gezondheidsschade kunnen oplopen?
Het gaat hier niet om personen, maar om categorieën personeel
Onderwerpen:
- Eigen personeel;
- Inhuurkrachten, schoonmakers, uitzendkrachten, cateringpersoneel, e.d.;
- Ondernaannemers;
- Studenten, vrijwilligers en stagiairs,
- Bezoekers,
- Beveiligingspersoneel;
Speciale doelgroepen zijn:
- Gehandicapten werknemers;
- Jongeren;
- Ouderen;
- Zwangere werkneemsters;
- Nieuwe medewerkers;
- Personeel in afgesloten ruimten;
- Onderhoudspersoneel;
- Medewerkers met taalproblemen, vaak ook allochtone werknemers van de eerste generatie.
Stap 3: heeft u gevaren in de hand?
Bekijk wat u al doet om de risico in te perken.
Onderwerpen:
- Informatie, instructie en scholing;
- Beveiliging;
- Duidelijke procedures (bijvoorbeeld bij brand of defecte apparatuur);
- Voldoen de procedures aan wettelijke voorschriften?
Stap 4: welke verdere actie moet er worden ondernomen om de risico’s in de hand te houden.
Onderwerpen:
- Risico wegnemen;
- Werk zo organiseren dat er minder risico is;
- Het gevaar afschermen (isoleren, bewaken);
- Persoonlijke beschermingsmiddelen uitreiken;
- Hygiënische en medische faciliteiten inrichten (douches, eerste hulppost, bedrijfshulpverlening)
Stap 5: bekijk RI&E van tijd tot tijd
Onderwerpen:
- Nieuwe werkprocessen;
- Nieuwe apparatuur;
- Andere werkplekken;
- Verandering van het personeelsbestand.