Calamiteitenverlof is een regeling die is bedoeld om werknemers de mogelijkheid te geven om bij onvoorziene omstandigheden in staat te zijn snel te kunnen handelen. Je moet als werkgever een redelijk verzoek om calamiteitenverlof altijd toekennen. Maar wat wordt verstaan onder een calamiteit en voor wie geldt dit? En hoe zit het met salarisdoorbetaling? In dit artikel vertellen we je hier meer over.
Calamiteit
Met een calamiteit wordt een onvoorziene noodsituatie bedoeld. Deze situatie kan niet uitgesteld worden. Een voorbeeld hiervan is een sterfgeval in de familie van een werknemer waardoor opeens van alles geregeld moet worden rond de uitvaart. Ook in andere gevallen kan een werknemer gedwongen zijn even naar huis te gaan of thuis te blijven. Een werknemer kan bijvoorbeeld recht hebben op calamiteitenverlof wanneer diens partner ziek wordt en niet in staat is om voor zichzelf en/of de kinderen te zorgen. In zo’n geval is het calamiteitenverlof met name bedoeld om een alternatieve oplossing te zoeken, bijvoorbeeld het zoeken van een oppas of iemand die kan helpen in de verzorging. Wanneer dit niet binnen een dag geregeld kan worden, bestaat meestal de mogelijkheid het verlof te verlengen met zorgverlof.
Voor wie geldt het calamiteitenverlof
Het calamiteitenverlof geldt in principe voor werknemers die te maken hebben met dit soort onvoorziene noodsituaties. Daarbij maakt het niets uit welke functie of welk dienstverband de werknemer heeft. Ook in een proefperiode of tijdens vakantiewerk heeft een werknemer recht op dit verlof.
Duur van het calamiteitenverlof
Het belangrijkste uitgangspunt bij de duur van het calamiteitenverlof is de ernst van de noodsituatie. De duur van het verlof moet redelijk zijn. Het calamiteitenverlof duurt zo lang als nodig is om de eerste problemen op te lossen. Het verlof kan een paar uur tot een paar dagen duren.
Salaris doorbetaling tijdens calamiteitenverlof
Tijdens het calamiteitenverlof ben je als werkgever verplicht om het salaris gewoon door te betalen. Wel kun je aan de werknemer voorstellen om het calamiteitenverlof als vakantie aan te merken.
Werknemer ontslaan
Als een werknemer niet in staat is arbeid te verrichten in verband met een noodgeval mag je in geen enkel geval overgaan tot ontslag. Ook niet als een werknemer het verlof pas meldt of toelicht achteraf, dus bij terugkomst op het werk.
Andere afspraken in cao
Het kan zij dat er in een cao andere afspraken staan over calamiteitenverlof. Deze afspraken kunnen ook in een regeling van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging staan. Als dat zo is, gelden deze afspraken en niet de afspraken in de wet.